Čitaj mi!

Na raskršćima istorije

Dva veka moderne srpske diplomatije

(Download english version)

Koje zemlje su bili prijatelji a koje "neprijatelji" Srbije u 19 i 20 veku? Na koga se oslanjao Karađorđe? Ko nam je pomogao da dobijemo nezavisnost? Koji je bio interes velikih sila da 1918 godine podrže formiranje Kraljevine Srba Hrvata i Slovenaca? Šta su tada hteli Srbi a šta ostali narodi? Zašto su velike sile tokom Drugog svetskog rata prestale da podržavaju Dražu Mihailovića i dali podršku komunistima? Da li je raspad Jugoslavije devedesetih godina isključivo unutrašnje pitanje? To su samo neka od pitanja čije odgovore donosi novi dokumentarni film autora Slađane Zarić i reditelja Filipa Čolovića urađen u produkciji Informativnog programa RTS-a.

Dokumentarno-igrani film "Na raskršćima istorije" bavi se spoljno političkim položajem Srbije tokom poslednja dva veka, od 1804 godine kada je počela borba za slobodu srpskog naroda do današnjih dana. Kroz istorijski prikaz najbitnijih spoljno političkih događaja film nam pokazuje gde i kako je Srbija bila pozicionirana između velikih sila i kolika je bila uloga i značaj diplomatije u tome.

Priču o dvovekovnoj diplomatiji Srbije donose nam eminentni srpski istoričari, akademici i profesori. O spoljno političkom položaju Srbije govore i engleski, francuski, ruski, austrijski i turski profesori istorije. Kroz rekonstrukciju događaja i korišćenje umetničkih slika i fotografija, film nam donosi vizuelizaciju Srbije u 19 i 20 veku - vidi se kako se Srbija razvijala od vazalne turske kneževine gde se sedelo na podu na jastucima do moderne demokratske kraljevine Karađorđevića.

Film je snimaman u Beču, Parizu, Londonu, Petrogradu, Moskvi, Istanbulu i Beogradu.

Autor filma je Slađana Zarić, reditelj Filip Čolović, novinar Vesna Ilić, producent Milica Dabić, direktor fotografije Petar Vujanić, montažer Marija Bogičević, grafički dizajner Borko Ćirić a kompozitor originalne muzike je Vladimir Tošić.

broj komentara 23 pošalji komentar
(sreda, 20. feb 2013, 00:28) - Jana [neregistrovani]

Genijalno

Svaka čast za uloženi trud. Konačno odličan dokumentarac koji pored značajnog istorijskog aspekta može da podigne nacionalnu svest. RTS je sa pravom javni servis Srbije. Hvala odabranoj ekipi.

(nedelja, 13. maj 2012, 12:02) - anonymous [neregistrovani]

bravo!!!

bravo!!!

(petak, 27. apr 2012, 16:20) - Nikola [neregistrovani]

briljantno

Sjajan dokumentarac, davno nisam gledao nesto zanimljivije na RTS-u.

(utorak, 06. mar 2012, 14:33) - anonymous [neregistrovani]

irina

bravo, bravo, bravo!!!

(subota, 18. feb 2012, 16:19) - mp [neregistrovani]

ton

Veoma smo se obradovali ovoj emisiji, jedino sto ton nije dovoljno jak; kada govore pojedini istoricari jedva se razume. Da li moze da se ponovo uradi tonska obrada?
Zahvaljujem.

(subota, 18. feb 2012, 00:12) - anonymous [neregistrovani]

хвала за енг. верзију


први пут сам гледала ову емисију кад је био рукометни меч између Србије и Данске у Нишу

толико ме је привукла да сам пренос меча пропустила у целости

и сад кад је гледам други, трећи пут, толико је добро урађена, свака част екипи

(petak, 17. feb 2012, 22:36) - anonymous [neregistrovani]

Претплата

Што се мене тиче оправдали сте претплату за ову годину! Свака част!

(petak, 17. feb 2012, 21:35) - duke d [neregistrovani]

cestitam rts - prevesti na engleski

moramo da pokazemo celom svetu ovo i da svima otvorimo oci ovakvim profesionalnim dokumentarcima - jos jednom sve pohvale i prevedite na engleski da bi ceo svet bio upoznat sa srpskom sudbinom i istinom

(petak, 17. feb 2012, 20:46) - advokat [neregistrovani]

Bravo RTS

Bravo!!!I produkcijski, i sadržajno, ova emisija je na nivou sa "Best of BBC".Čestitam na izuzetnom radu.Bilo bi lepo da ponovite i emisiju o govoru Božidara Grujovića...

(petak, 17. feb 2012, 20:37) - Srpkinja [neregistrovani]

sve cestitke

Skoro nisam gledala bolju dokumentarnu emisiju.Svaka Vam cast, na izboru sagovornika i slikovitom prikazivanju punom sadrzaja.Uspeli ste na tako zanimljiv nacin da prikazete dva veka srpske istorije.Divno bi bilo kada bi se vise ovakvih emisija prikazivalo.Pozdrav svima koji su ucestvovali na stvaranju ovog dela.