Kulturni dnevnik

Gost Kulturnog dnevnika je Srećko Horvat, filozof, pisac i politički aktivista. Povod je Filozofski teatar koji će nakon Zagreba voditi i u Beogradu, u Narodnom pozorištu.

On je, kako piše nemački nedeljnik Der Freitag, "jedan od najuzbudljivijih glasova svoje generacije u Evropi". Holivudski reditelj Oliver Stoun ga je opisao sa "mladi, harizmatični filozof". Redovno piše kolumne za Gardijan, El pais, Il manifesto, Njujork tajms. Jedan je od najaktivnijih mladih mislilaca koji sa sagovornicima puni dvorane uglednih pozorišta širom Evrope.

U Kulturnom centru Beograda serijom razgovora pokrenenut je dijalog o ključnoj temi našeg vremena, o vrednosnoj konfuziji koja vlada našom medijskom scenom. Prva tema o kojoj je bilo reči su starlete i društveni uzori.

Na velikoj sceni Narodnog pozortišta će premijerno biti izvedena predstava "Marija Stjuart" koju po komadu Fridriha Šilera režira Miloš Lolić.

Naša ekipa je bila na generalnoj probi predstave koja osim o politici govori i o sukobu dve ličnosti i dva ženska principa.

U Galeriji Ozon u toku je izložba fotografija Aleksandre Popović na kojoj su dela iz projekta pod nazivom WoMen.

Kulturni dnevnik vam predstavlja kostimografa i dizajnera, Miodraga Guberinića, Beograđanina, koji živi i radi u Njujorku. Deo njegove izuzetne profesionalne biografije čini rad na kostimima za predstave na Brodveju, kao i za Madoninu aktuelnu turneju.

Kompozitor, pesnik i izvođač Lin-Manuel Miranda osvaja publiku i ispravlja američku istoriju u svom briljantnom hip-hop mjuziklu Hamilton, koji je najnoviji brodvejski hit.

Svake večeri, od ponedeljka do petka, na Prvom programu, posle Dnevnika u 23, emituje se Kulturni dnevnik. Emisija je presek najznačajnijih vesti iz umetnosti, kulture, ali i pop-kulture, dizajna, novih tehnologija... Novinari, dopisnici, saradnici RTS-a javljaju se svakodnevno sa mesta najvažnijih i najzanimljivijih događaja. Kulturni dnevnik reafirmiše profesiju kritičara. Gosti Kulturnog dnevnika su vodeće ličnosti iz sveta kulture i umetnosti.

Urednik: Olivera Milošević.
Realizator: Nenad Krkelić.

 

 

broj komentara 0 pošalji komentar
Kulturni dnevnik Kulturni dnevnik

Autor:
RTS

Svake večeri od ponedeljka do petka, na Prvom programu RTS-a, posle Dnevnika u 23. Obilje informacija, izveštaji, i analiza kritičara. [ detaljnije ]