Čitaj mi!

Trezor

Na današnji dan 2007 umro Gavrilo Azinović, (Leskovac, 13. 06. 1938 - Beograd, 03. 11. 2007)

Gavra Azinović je filmski i TV producent RTS-a, osnivač i direktor Međunarodni Festival turističkog, ekološkog, sportskog i kulinarskog filma - MEFEST (prvi održan 1993). Azinović je završio FDU, na Katedri za filmsku i TV produkciju. Najveći deo radnog veka proveo je na Radio-televiziji Beograd, kao producent i direktor dokumentarnih i igranih serija. Radio je i na filmu, kao direktor filma i reditelj dokumentarnih filmova. Nakon smrti, posthumno je dobio "Nagradu za karijeru", tokom Festivala Itenerarijum fidei, u Leceu, Italija, krajem novembra 2007. godine. Gavrilo Azinović preminuo dva meseca nakon zatvaranje 15. Festivala, a od 2008. glavna nagrada Festivala nosi njegovo ime.

Reč kolege i prijatelja - Milena Nenadović Stojićević je dugogodišnji producent Televizije Beograd, prof. TV produkcije, direktor BELEF-a od 2003. do 2009.  producent i menadžer značajnih manifestacija u bivšoj Jugoslaviji i u Srbiji. I kao dugogodišnji kolega i kao prijatelj, Milena govori o Gavri Azinoviću najviše iz vremena njihovog zajedničkog rada u  Televiziji Beograd.
* Planirano snimanje 28.10.2011. Redakcija za istoriografiju.

Milan Ajvaz - iz serije Glumci. Milan Ajvaz priča svoju životnu priču u rodnoj kući, koju je ponudio upravniku Zrenjaninskog pozorišta Savi Damjanoviću i prosvetnom radniku Milutinu Karaševu da u njoj stvore Pozorište paora. Emisija je snimana na krajnjem severu Banata, u Krsturu, rodnom selu Milana Ajvaza. Milan Ajvaz (1897-1980) kao dečak gledao je  predstave putujućih pozorišnih družina koje su dolazile na gostovanje u varoš i tada se još opredelio za svoj životni poziv. Glumačko-baletsku školu u Beogradu pohađa od 1921 do 1924. i ubrzo postaje redovan član Narodnog pozorišta u Beogradu, gde je odigrao više od 100 uloga. Igrao je pored velikih glumaca Ilijom Stanojevićem, Žankom Stokić, Dobricom Milutinovićem i drugim. Više desetina uloga odigrao je zatim u Osiječkom pozorištu, Hrvatskom narodnom kazalištu, Narodnom pozorištu u Novom Sadu i u Jugoslovenskom dramskom gde je od osnivanja. Sahranjen u Aleji velikana.

* Učesnici: Milan Ajvaz, Dušan Josim, Paja Zarić, Stevan Gerić, Anđa Savić
*  Scenarista i reditelj Goran Marković, saradnik Branko Cvejić, snimatelj zvuka Uroš Kovačević, snimatelj Milan Spasić, organizator Gavra Azinović.
* Premijerno emitovano 16.02.1973, Redakcija programa iz kulture, urednik Zora Korać; repriza 13.10.2008. u "Trezoru".

broj komentara 0 pošalji komentar