Kulturni dnevnik

Gost Kulturnog Dnevnika je Vesna Roganović, novinarka, prevodilac i dugogodišnji urednik Politikinog dodatka "Kultura. Umetnost. Nauka."

Povod za gostovanje je knjiga "Sfinga pred vratima" koju čine intervjui Vesne Roganović sa velikim piscima, koji su svakako obeležili kako svetsku književnost, isto tako i dvadeseti vek, a među njima su i oni koji čine najbolji deo veka pred nama. Neki od njih dobitnici su i Nobelove nagrade za književnost, poput Nadin Gordimer, Gintera Grasa.

Potpuni zaokret i muzička provokacija, na završnici BUNT Festivala. Treći BUNT završen je tematskim koncertom "Sa ženske strane jastuka". Istaknuti ženski vokali naše muzičke scene predstavili su svoj doživljaj muzike Momčila Bajagića Bajage.

U Operi-teatru Madlenianum premijerno je izvedena predstava "Miloš Crnjanski" po tekstu Slavenke Milovanović, Miloša Latinovića i Ivane Vujić, koja potpisuje i režiju. Baza iz koje se gradi predstava je "Roman o Londonu" Miloša Crnjanskog.

U Užicu je sinoć počeo 20. Jubilarni jugoslovenski pozorišni festival "Bez prevoda". Do 14. novembra na Festivalu će se predstaviti najuspešnija pozorišna ostvarenja Srbije i regiona , premijerno izvedena u protekloj sezoni. Ovogodišnji selektor Bojan Munjin, novinar i pozorišni kritičar.

Rođendanska izložba Muzeja primenjene umetnosti "Mapiranje identiteta- arhitektura Beograda 1919-2015", svojevrsno je ispisivanje biografije Beograda, njegove arhitekture i arhitektonske kulture.

U Novom Sadu, na Tehnološkom fakultetu danas je održana završna konferencija četvorogodišnjeg projekta "Zaštita objekata kulturne baštine novim multifunkcionalnim materijalima-HEROMAT".

U čuvenom berlinskom teatru Šaubine, reditelj Tomas Ostermajer i glumac Lars Ajdinger su uigran tandem. Ovoga puta sarađivali su na predstavi "Ričard Treći", koja je nedavno premijerno izvedena. Za Kulturni Dnevnik iz Berlina izveštava Danica Popović.

Svake večeri od ponedeljka do petka na Prvom programu posle Dnevnika u 23 emituje se Kulturni dnevnik. Reprizira se sutradan na Prvom programu u 12.30. Emisija je presek najznačajnijih vesti iz umetnosti, kulture, ali i pop kulture, dizajna, novih tehnologija. Novinari, dopisnici, saradnici RTS-a javljaju se svakodnevno sa mesta najvažnijih i najzanimljivijih događaja. Gosti Kulturnog dnevnika su vodeće ličnosti iz sveta kulture i umetnosti.

Urednik: Vojka Pajkić
Realizator: Sanja Redžić

broj komentara 0 pošalji komentar
Kulturni dnevnik Kulturni dnevnik

Autor:
RTS

Svake večeri od ponedeljka do petka, na Prvom programu RTS-a, posle Dnevnika u 23. Obilje informacija, izveštaji, i analiza kritičara. [ detaljnije ]