Sasvim prirodno

"Prijatelji u nevolji"

Pitate li se ikad zašto je čovek, od svih životinja, baš sa psom stvorio najbliži kontakt? Zašto su nam verni i odani prijatelji, zašto su često i više nego drugi ljudi spremni da nam pomognu?  

Dokazano je da pas ima iste moždane aktivnosti kao i čovek. Njegove moždane ćelije, jednako kao i naše reaguju na spoljne nadražaje i zato se čak može zaključiti da pas oseća isto kao i ljudi.

Zato što smo toliko slični, pas je čoveku već vekovima ne samo prijatelj već i pomagač. Psi nam često, čak i više i bolje nego drugi ljudi, mogu ispuniti ali i olakšati život. Pas je počeo saradnju sa čovekom tako što ga je čuvao, pomagao u lovu, ali se pokazalo da njihova bliskost može biti toliko velika da pas može postati i vodič slepog čoveka. Zoran Veličkovski je slep ali ga i dalje možete videti kako sa svojim psom Reom šeta gradom ili ide na pecanje.

Ako smo već utvrdili da smo sa psima prijatelji, onda se podrazumeva da se prijatelji ne jednostrano, već obostrano pomažu. Osim što im dajemo hranu i vodu, čovek za psa kome je pomoć potrebna može da uradi mnogo više. Dragan Dimitrijević iz Beograda pravi kolica za pse invalide. On i sam ima psa Micu koja hoda pomoću pomagala koje je Dragan sam napravio.

Prijateljstvo ne znači odricanje od nekog kada smo mu najpotrebniji, već pomoć i produžetak života.

broj komentara 4 pošalji komentar
(subota, 21. jun 2014, 21:14) - А обрнуто!? [neregistrovani]

Ово ми је улепшало вече:

"Pas
je covekov najbolji prijatelj."

(subota, 21. jun 2014, 20:49) - anonymous [neregistrovani]

Pas

Ovo je nesto najbolje sto sam videla i cula. Emisija je super - na evropskom nivou. Od kad sam videla 1. i to sasvim slucajno na youtube nisam spavala celu noc sve sam ih pogledala i sve su super. Samo tako nastavite. pozdrav

(ponedeljak, 31. mar 2014, 21:07) - anonymous [neregistrovani]

Pas ?!

Imam psa sa kojim se potpuno razumem. Ja razumem svaki njegov pokret i osecanje, a on uzvraca i reaguje na svaku moju komandu i razume moje osecanje gotovo bez greske.A nije rec o nekoj posebno inteligentnoj rasi vec o lovackom psu. Ali sam dugo vremena sa njim i uz njega. Pas je cudo prirode.... Dobra emisija, bravo Jovane

(nedelja, 30. mar 2014, 14:06) - anonymous [neregistrovani]

Pas

je covekov najbolji prijatelj.