Čitaj mi!

Kvadratura kruga

900 godina od rođenja Stefana Nemanje

Osam kraljeva, dva cara i nekoliko župana dala je dinastija Nemanjića čiji je svaki treći vladar proglašen za sveca. Najznačajnije srpske manastire počev od Studenice, preko Đurđevih Stupova pa do Hilandara sagradio je rodonačelnik loze Nemanjića Stefan Nemanja koji je utro put ka samostalnosti srpske pravoslavne crkve i koji je stvorio prvu samostalnu srpsku državu u srednjem veku.

Stefan Nemanja je stolovao u crkvi Svetog Petra i Pavla kod Novog Pazara (na slici) u kojoj je kršten, u kojoj je održao dva državna sabora i u čijoj blizini su bili njegovi dvori. Ove godine navršilo se 900 godina od rođenja ovog velikog srpskog državnika, vojskovođe i diplomate.

"Čuvajte jezik kao zemlju. Reč se može izgubiti kao grad, kao zemlja, kao duša. A, šta je narod izgubi li jezik, zemlju, dušu?" Tako je govorio pre osam i po vekova Stefan Nemanja koji je samo godinu dana nakon smrti u Hilandaru kanonizovan u sveca i koga danas SPC slavi kao Svetog Simeona.

broj komentara 9 pošalji komentar
(sreda, 06. nov 2013, 05:42) - anonymous [neregistrovani]

zahvalnost

Svaka cast treba mnogi da nauce srpsku istoriju i da se ponosimo sto smo imali takve ljude na vlasti Branko ta emisija nebi nikom pristajala kao tebi da bude voditelj puno pozdrava celoj ekipi svaku subotu jedva cekam da gledam novu emisiju mnoge sam i oplakalapoz

(sreda, 30. okt 2013, 11:12) - Zorana Jankovic [neregistrovani]

Nemanjici

Emisija sjajnog edukativnog karaktera i bez premca sjajan novinarski tim koji svaki put pronikne u srz teme kojom se bave .pozdrav Zorna Jankovic

(utorak, 29. okt 2013, 21:14) - Damajanti [neregistrovani]

Odlicna

Emisija je bila odlicna, kao i svaka predhodna. Hvala sto ste se jedini setili zupana Stefana Nemanje. Jer dok drzava i crkva, trose silne pare na proslavu Milanskog edikta, i slave cara koji nije bio Srbin, niti bitno nesto ucinio za nas kao Stefan Nemanja. Zato hvala.

(ponedeljak, 28. okt 2013, 17:16) - Ana [neregistrovani]

Bravo!

Divna emisija, hvala najlepse! Poruka gadja u metu, tema od izuzetnog znacaja nenametljivo i fenomenalno obradjena, informacije jasno i zanimljivo predstavljene, izbor gostiju odlican, naracija jednostavna ali sofisticirana pa i poeticna, editing na zavidnom nivou... Vrh! Bravo za ekipu i izuzetnog Gsp. Stankovica!!!

(ponedeljak, 28. okt 2013, 13:40) - iz NJujorka [neregistrovani]

Hvala Stankovicu

gospodine Stankovicu, pozdravi iz NJujorka, nekoliko nas je ovde gledalo emisiju i mnogo Vam hvala a posebno hvala rts i Tijanicu;

Ja inace ovde godinama, bio je jos pok D Vlahovic ziv (kojeg smo mnogo cenili i voleli mi rasejanje jer je pisao o temama koje su nama bile vazne a i zemljaci smo)

od tada i od prve emisije koju ste radili o velikom Savi Vladisavicu u sluzbi Ekaterine Velike ...

imam listu najboljih novinara u Srbiji danas i ona glasi ovako

1. Stankovic rts
2 Riha Nin
3. Draza Petrovic kolumnista Danas
============
===========
6. Olja Beckovic

i imam listu urednika

1 i 2 Bujosevic Tijanic
3. Zivkovic Vreme
4. pok D Vlahovic

(nedelja, 27. okt 2013, 12:47) - Бранко [neregistrovani]

Вреди

Три царева града !

(nedelja, 27. okt 2013, 12:06) - Бранко [neregistrovani]

Вреди

Три царева града !

(nedelja, 27. okt 2013, 01:56) - anonymous [neregistrovani]

Hvala

Hvala na odlicnoj emisiji.

(subota, 26. okt 2013, 10:36) - anonymous [neregistrovani]

vise

Dajte malo vise informacija i emisija o ovom razdoblju srpske istorije, mnoge stvari iz danasnjih dana bi bile jasnije, ali ljudi ne znaju..