Čitaj mi!

Kvadratura kruga

Jedna od retkih opština u Hrvatskoj u kojoj su Srbi na vlasti je Kistanje.

Pre rata u ovom mestu živelo je 99 odsto Srba. Danas su oni manjina, dok većinu čine Janjevci, Hrvati doseljeni sa Kosova. Ni  Srbima, ni Hrvatima iz Kistanja život nije lak, ali traju u njemu.

Oko 600 stanovnika Kistanja prima socijalnu pomoć. Kod Srba iz Kistanja je starost, kod Hrvata mladost, a zemlja uglavnom pripada Srbima koji se na razne načine dovijaju da na njoj opstanu.

Autor Kvadrature kruga vas vodi i u manastir Krku koja je već vekovima duhovni oslonac ne samo Srbima iz Kistanja već i iz cele Dalmacije.

broj komentara 11 pošalji komentar
(petak, 01. nov 2013, 00:29) - zoki [neregistrovani]

svako na svoje

čestitam autoru emisije,što je makar jednog uspješnog srbina prikazao,al vjerujte ima i još,nisu svi stari.kao povrtanik u fbh,želio bih da sa velikim oduševljenjem i čestitke uputim DUŠANU JOKIĆI,svim onim srbima koji su se vratili i obrađuju svoju zemlju i fino žive u hrvatskoj,a oni koji se još dvoume vraćaj te se na svoje jer na toj zemlji i kafa rađa,danas je poljoprivreda budućnost i bolje će te živjeti nego u banatu i zamoli bih rts,da malo obiđe sela gdje madosti ima i da radi na povratku.

(utorak, 22. okt 2013, 14:00) - Kistanjac [neregistrovani]

Hvala

Hvala ti Branko!!!

(utorak, 22. okt 2013, 11:58) - Dalmatinac [neregistrovani]

Pitanje

Dragi zemljace, dok god se na to podrucje bude gledalo kao na "Krajinu" a ne Republiku Hrvatsku, autohtono srpsko stanovnistvo nece imati buducnosti niti mirnog suzivota sa jos autohtonijim hrvatskim stanovnistvom. Ako Hrvatsku niste spremni priznati kao svoju domovinu, kako od nje mozete ocekivati bilo kakvu pomoc ili potporu u povratku?

(utorak, 22. okt 2013, 10:34) - vox populi [neregistrovani]

Hvala

Hvala g. Stankoviću. Nadam se da ovo nije posljednji prilog iz Krajine koja je gurnuta u zaborav i nestanak. Upravo sam se vratio iz okoline Knina i sve što mogu ponjeti-ponio sam: žal i tuga. Smišljenim necivilizacijskim djelovanjem, prazne se ta područja od autohtonog srpskog stanovništva. To je svakom, pa i zlonamjernom jasno, osim Evropi koja to gleda i ćutanjem odobrava.

(nedelja, 20. okt 2013, 23:48) - anonymous [neregistrovani]

re: malo po malo

I to je sve sto si primjetio u prilogu?? Inace naravno da je prilog objektivan, pa ovo je RTS, a ne HRT.

(nedelja, 20. okt 2013, 21:39) - Dalmatinac [neregistrovani]

malo po malo

Prilog je jako dobar i iz perspektive nas Dalmatinaca (Hrvata). Lagano se jeftina propaganda zamjenjuje realnim činjenicama. Vidite kako članak počinje rečenicom kako su Srbi u Kistanjama apsolutna manjina ali istovremeno se naglašava i kako su na vlasti. Kako možeš biti na vlasti ako si u manjini? Onda to kasnije objašnjavaju da ima puno birača i iz Srbije koji tamo dolaze samo za izbore... U svako slučaju, pitanje je zašto je tome tako? Zar nije primjer gospodina Jokića koji sa svojih deset prstiju podiže vinograde i dobiva velike poticaje i brojne nagrade od Republike Hrvatske (i pomoć u obnovi kuće) dovoljno inspirirajući za vrijedne ljude da se vrate svome kraju?

(nedelja, 20. okt 2013, 13:15) - Никола [neregistrovani]

Корени

Хвала Богу да се Крајина помене некад сем кад су у питању она 3-4 дана у Августу поводом "Олује". Подржавам и волео би када би било више емисија о тим територијама живео и где и данас живи, само се мало о томе зна !
Велики поздрав емисији "Квадратура круга" !!!

(nedelja, 20. okt 2013, 06:40) - anonymous [neregistrovani]

мало наде

Хвала Богу да живи макар једно село некадашњег српског народа у Хрватској. Срећно им било! И Бранку још много добрих емисија.

(nedelja, 20. okt 2013, 03:16) - z bezbradica [neregistrovani]

tuga

tuzno al nase

(subota, 19. okt 2013, 22:27) - Igor [neregistrovani]

Sve najbolje autoru!

Trebalo bi biti sto vise ovakvih priloga. Mnogo uspeha gospodinu Jokicu u njegovom vinogradu i bratu koji ima nekoliko hiljada sadnica visnje na tom podrucju. Moze se ziveti od svog rada, kao bilo gde drugde.