Čitaj mi!

Beogradski fantom

Film "Beogradski fantom" reditelja Jovana Todorovića, snimljen je po istinitom događaju iz 1979. godine. Krajem avgusta, u Beogradu, mladić po imenu Vlada Vasiljević ukrao je beli "porše 911 S Targa" i deset noći uzastopno izluđivao Narodnu miliciju noćnim vožnjama.

Istinita priča ili urbana legenda? Beogradski fantom iz sedamdesetih godina predstavlja simbol prkosa sistemu, prvu pukotinu komunističkog režima, legendu koja živi i koja je nadživela one koji su pokušali da je suzbiju.

Za vreme službenog boravka predsednika Tita na Kubi 1979. godine, pažnja prestonice usmerena je ka čoveku o kome će se izmišljati priče, heroju sedamdesetih koji je postao beogradski fantom iz "belog poršea".

Misteriozni vozač koji u ukradenom automobilu juri Trgom Slavija, praveći pravi spektakl u ponoćnim satima, neprekidno uspeva da utekne policiji.

Preko radija javno poziva policiju da ga uhvati, što je prvi opozicioni čin u posleratnoj Jugoslaviji. Više od 10.000 ljudi izlazi na ulice da ga podrži.

Shvativši da je opasno eliminisati prestupnika pred Beograđanima, vlast i policija se upuštaju u trku u kojoj on postavlja pravila.

U glavnim ulogama: Milutin Milošević, Radoslav Milenković, Marko Živić, Nada Macanković, Goran Radaković...

Režija: Jovan Todorović

broj komentara 1 pošalji komentar
(sreda, 27. mar 2013, 20:18) - anonymous [neregistrovani]

atrakcija

E kad se setim Vasa zvani kljuc,razbio Beogradsku monotoniju i uneo radost medju omladinu od kojih su neki pokusali da ga jure motorima,ali uzalud.....