Čitaj mi!

Trezor

Premijerno prikazivanje emisije o muzičkom životu Braće Bajić, iz ciklusa Dok je sveta i veka.

Po svetu se frula čuje, Muzički život Braće Bajić, prvi deo - osma emisija serije Dok je sveta i veka. Andrija i Tomislav Bajić ili popularnije Braća Bajić, najdugotrajniji su duet na našoj muzičkoj sceni. Dva dečaka iz sela Jabučja, muziku su zavolela slušajući je na vašarima koji su se održavali u njihovom i u okolnim selima. Prirodno je bilo da počnu da sviraju frulu, instrument koji je bio pristupačan svim društvenim slojevima, a koji se rado i svirao i slušao. Po završetku škole, došli su u Beograd i u početku svirali u dva Kulturno-umetnička društva "Đoka Pavlović" i "Gradimir Mihajlović".

Istovremeno su pisali pesme, uglavnom za dva glasa, koje su pevali tada poznati dueti Milošević-Aleksić, Radulović-Jovanović, Đurić-Runjajić i drugi, ali se nisu zadovoljili samo pisanjem pesama. Veoma brzo su poželeli da otpevaju svoje pesme onako kako se pevalo u narodu, bez stilizovanja. Čelni ljudi PGP-RTB su ih odbili, rekavši da ne eksperimentišu i da ostanu kompozitori jer pevača ima dosta. Međutim, braća se nisu obeshrabrila i ponudila su pesme Miloradu Gavriloviću, uredniku "Jugotona" koji je rešio da im izda ploču. Od tada Braća Bajić postaju sve popularniji, a njihove pesme postaju najslušanije i u emisijama Radio Beograda Veselo veče i Večernja revija želja.

Njihove pesme, propraćene uvek i sviranjem frula, odvele su ih u svet gde su pronosili srpsku muzičku tradiciju svim narodima i narodnostima, pa su tako došli i do indijanskog poglavice Džimija Smita koji je, kad je video frulu, sa čuđenjem i oduševljenjem gledao "parče drveta" koje daje tako lepe zvuke. Pesme Braće Bajić postale su toliko prihvaćene u narodu da se danas za mnoge smatra da su izvorne. Isto je i sa njihovim kolima, pa je kolo "Kolubarski vez" neizbežno u mnogim folklornim igrama koje predstavljaju Zapadnu Srbiju, a za koje mnogi ne znaju da je kompozicija Braće Bajić.

O svom životnom putu na polju muzike, Braća Bajić nam govore u ovoj emisiji, gde se mogu čuti i njihova kola "Tamnavski povetarac", "Kolubarski vez", "Stara osmica" i pesme "Sunce jarko granulo", "Lepe li su, nano, gružanke devojke", "Oj, ti curo malena", "U jednoj maloj tihoj kafani", "U šta si se zagledala mala", "Jedna ruža polomljena", "Ja isprosi' milje moje".

** Učesnici: Andrija Bajić, Tomislav Bajić, Sandra Milošević

** Scenarista i voditelj Sandra Milošević, snimatelj Milan Ilić, asistent snimatelja Milan Mihajlović, snimatelj zvuka Bojan Kovačević, mikroman Nikola Mišić, rasvetljivač Zoran Đorđević, saradnik-snimatelj Milena Jekić, organizator Gordana Grdanović, montažer-realizator Branislava Teodosić, urednik Bojana Andrić

** Snimano 1. marta 2012,  Redakcija za istoriografiju

broj komentara 1 pošalji komentar
(utorak, 25. sep 2012, 14:08) - anonymous [neregistrovani]

Pitanje

Hoce li biti reprize na SAT-u?Hvala unapred na ogovoru.