Čitaj mi!

Eko karavan: Isposnice

Najstariji pisani trag o manastiru Studenica potiče od Sv.Save koji u "Žitiju Sv.Simeona Nemanje" piše:"... Bilo je ovo mesto kao pusto lovište zverova. Kada je došao u lov gospodin naš i samodržac, Stefan Nemanja, koji je carevao svom srpskom zemljom i kada je on lovio ovde, izvoli mu se da ovde, u ovom pustom mestu, sagradi manastir ovaj na pokoj i umnoženje monaškog čina".

Tako nasta Studenica - Carska Lavra, po mnogima jedan od najlepših srpskih i svetskih manastira ne samo zbog prefinjene arhitekture vizantijsko-raške škole, već i zbog divnog predela na kome je sagrađen. UNESKO je 1986. godine Studenicu uvrstio u listu svetske baštine.

Na desetak kilometara od manastira, visoko u brdima su isposnice Sv.Save - Donja i Gornja, u koje se on u vreme postova povlačio gde se u miru i tišini jedinstvene prirode molio za svoj narod.

Vodič i pratioc naše tv ekipe u vrletnim brdima je otac Makarije.

Donju isposnicu čini malena crkva posvećena Pokrovu Presvete Bogorodice i monaška kelija u kojoj su živeli isposnici. Bila je tu prepisivačka škola koju je otvorio Sv.Sava dok je bio iguman u Studenici.

Put do Gornja isposnice je poseban doživljaj. Ide se uzanom stazom ne širom od pola metra, a s leve strane je strahovita provalija. Sama isposnica sa kulom je na 1000 m nadmorske visine i poput je lastavičjeg gnezda priljubljena visoko uz liticu Bele stene na planini Čemerno.

U toj isposnici je proveo 43 godine poslednji shijeromonah Gavrilo koji je u svojoj 80-toj godini tragično izgubio život u požaru koji je izbio jedne decembarske noći 1981. godine.

Ekipa "Eko-karavana" je snimila neka od "čuda prirode" - "Savinu stenu", "zaljubljene bukve", "krstno drvo", "Savinu vodu" i predivne predele čiste prirode.

Autor emisije Dragana Vasiljević, snimatelj Branko Pelinović, montažer Milica Živojinović.

broj komentara 0 pošalji komentar