Da Možda Ne

Rehabilitacija Draže Mihailovića - Poslednji čin

O rehabilitaciji generala Dragoljuba Draže Mihailovića odlučivaće se 23. marta u Višem sudu u Beogradu. Ovaj postupak rehabilitacije, iako možda najosetljiviji, sledi posle rehabilitacije Dragiše Cvetkovića, bivšeg predsednika Vlade Kraljevine Jugoslavije, potpisnika "Trojnog pakta" sa nacističkom Nemačkom. Poništenje presude iz 1946. godine, kojom je Mihailović osuđen na smrt streljanjem, kao i vraćanje građanskih prava, zahtevom za rehabilitaciju zatražio je njegov unuk Vojislav Mihailović

Đeneral Draža, za mnoge predstavlja oličenje srpskih podela. Nesrećna sudbina generala, koga je izdao i njegov kralj, pozvavši ga, pri kraju Drugog svetskog rata, da se priključi Josipu Brozu, koga su zatim izdali i njegovi saborci, predavši ga komunističkim vlastima, nije okončana poslednjim činom - suđenjem i streljanjem. Draža je od strane Titovog režima satanizovan, izjednačavan sa Pavelićem i upotrebljavan za pravljenje ravnoteže sa hrvatskim ustaštvom, namećući Srbiji greh kolaboracije sa nacistima. Njegova rehabilitacija poprima mnogostruka značenja i konsekvence, kako u unutrašnjem društvenom životu Srbije tako i u regionalnim odnosima. Predsednik Hrvatske Ivo Josipović je već reagovao izjavom da pokušaj rehabilitacije nije dobar potez Srbije, navodeći da ne zna nijednu bitku u kojoj su se četnici ozbiljnije borili protiv okupatora, ali da zna za bitke u kojima su četnici zajedno s okupatorima, pa i sa ustašama, učestvovali u borbama protiv partizana, kao i da su se zajedno sa poraženim snagama povlačili prema Austriji.

Da li je došlo vreme da se antifašističko nasleđe Srbije i uloga pokreta i ličnosti iz doba Drugog svetskog rata preispitaju? Da li je rehabilitacija Draže Mihailovića doprinos pomirenju ili oživljavanju istorijskih trauma? Gde je granica kolaboracije i da li su sledeći Milan Nedić i Dimitrije Ljotić? Da li je borba protiv nacističkog okupatora jedini kriterijum antifašizma ili su ideološki razlozi i pobeda komunista bili presudni za sudbinu antikomunističkih snaga u Srbiji.

U emisiji Da Možda Ne Olivere Kovačević, govore:

Goran Despotović, član Saveza antifašista Srbije
Slobodan Homen, državni sekretar Ministarstva pravde
Bojan Dimitrijević, istoričar
i iz Zagreba Ivo Goldštajn, istoričar

Šta Srbija misli o sebi u emisiji "Da Možda Ne" Olivere Kovačević.

Objavljujemo istraživanja javnog mnjenja, koje je specijalno za ovu emisiju uradio Istraživački centar RTS-a. Ilustracije: Goran Ratković.

broj komentara 69 pošalji komentar
(ponedeljak, 03. dec 2012, 15:02) - ristić ljubodrag [neregistrovani]

Podrška komentaru!

Komentar Vam je odličan, u celosti ga podržavam.Ja sam "partizan", ali nemam ništa protiv "četnika", samo smatram da su sve priče o Draži od aktuelne vlasti, u cilju zamagljivanja teške stvarnosti! Ja bih prvi bio "za" da Draža ima spomenik u Beogradu, kao što smatram neprirodnim da Tito u Beogradu, nema ulicu.I jedno i drugo, sva negiranja i isticanja, moraju biti argumentovana i bez manipulacija sa narodom!Ristić

(sreda, 11. apr 2012, 16:03) - anonymous [neregistrovani]

Napred ...?

Kao sto se kuca ne zida bez dobrog temelja tako se i nemoze napred bez poznavanja PRAVE istorije svog naroda i onog sta se desavalo. Dokumenta koja su decenijama bila obavijena velom tajni sada su dostupna,tako da se moze jasno videti koje bio slavni djeneral Mihailovic (samo da podsetim da je Srbin sa najvise odlikovanja u nasoj ratnoj istoriji)
Uostalom,ako je hrvatska mogla da rehabilituje Pavelica zasto Srbija nemoze Drazu Mihailovica ?

(ponedeljak, 26. mar 2012, 01:17) - anonymous [neregistrovani]

Olivera

Olivera Kovacevic iz emisije u emisiju pokazuje da je jedna od najpametnijih i najobrazovanijih autora i voditelja ovakvih emisija.

(nedelja, 25. mar 2012, 12:00) - anonymous [neregistrovani]

Rade

D.Mihailovic je mozda bio zlocinac, mozda nije. Da li je imao pravedno sudjenje ili ne, to je druga stvar. Jer svako ima pravo na pravedno sudjenje.

(nedelja, 25. mar 2012, 10:53) - anonymous [neregistrovani]

Da li je porodica iz koje poticete...

39,8% partizani tokom cijelog rata??? Molim vas, koliko je cetnika i ustasa preslo u partizane pred kraj Drugog sv rata!?

(nedelja, 25. mar 2012, 09:34) - Крајишник . [neregistrovani]

Република Српска Крајина


Поштовање .


Мислим да већина људи у Срнији како оних обичних тако оних који суделују на власти у медијима несватају да то није само политичко питање .

Требало би да је то само Правно питање без мешања са стране и без политичких сугестија.

Иначе се ствара један опасан преседан поделе Срба око тог питања са несагледивим последицама .

Тв водитељ не сме да учествује у тим осудама само Драже , иначе шта нам онда треба Суд Србије .

Нечувено , али се још увек догађа , то је такође још један доказ да се Србија није ослободила комуниста нити на телевизији нити на власт .

Кордунаш .

(subota, 24. mar 2012, 20:33) - anonymous [neregistrovani]

Zastrasujuce

Prosto je neverovatno i zastrasujuce koliko je jos uvek prisutno komesarsko vidjenje Drugog svetskog rata na teritoriji Srbije i Jugoslavije. Cak i kad se izsnesu konkretni, dosad nepoznati dokumenti, "crno na belo", i dalje se ponavlja slika "NOB-a" kako je bila postavljena na stranicama udzbenika u Titovoj Jugoslaviji.

(subota, 24. mar 2012, 02:27) - anonymous [neregistrovani]

Dimitrijevicu i zivotinjski farmerima

Erik Bler alijas Dz. Orvel je napisao Zivotinjsku farmu 1945.( mora da je imao vec tada internet ako je io tako dobro obvesten da pominje drazu u predgovoru) Ovaj konzervativni revizionizam je odveo Srbiju u politicki i ekonomski sunovrat te sada zavidimo Rumuniji i Bugarskoj(o Cesima i Poljacima da ne govorimo). Taj isti revizionisticki militantni i nepomirljivi konzervativizam te politika supersile na Balkanu bez ikakvog pokrica je opet dovela da smo najveci gubitnici u raspadu Jugoslavije. Ona je naime prouzrokovala toliko pogresnih politickih poteza i odluka da je jedino sto treba da gledamo stanje nasih novcanika i BNP koji jos nije dostigao nivo onog iz 1991.

(subota, 24. mar 2012, 01:14) - Damijan [neregistrovani]

ne treba

ne zato sto mislim da je bio zlocinac vec zato sto to nije nikakva velika stvar!!! nece srbija biti ni veca, ni bolja, ni lepsa... niti ce bilo ko od nas biti pametniji. kad prestanete da vidjate smece po ulicama beograda, isarane fasade, prljave autobuse, nevaspitane politicare koji psuju i gadjaju cipelama, nevaspitane ljude na ulici, beskucnike, korumpiranu vladu, odvratne autoputeve, prljavstinu na tim putevima, prljavstinu na regionalnim putevima, smece svuda oko nas, kese na drvecu, smece u rekama, smece u parkovima, smece na pijacama, smece u skolskim dvoristima, smece, smece, smece... e onda ce mi pitanje draze MOZDA biti interesantno. do tada prvo treba da postanemo cisti pred nama samima, decom, turistima, komsijama, a onda da krenemo sa stvarima koje NISU toliko bitne za nase drustvo, tj. ne hrane nas i ne ostvaruju prihod za nas!!!

(petak, 23. mar 2012, 13:54) - anonymous [neregistrovani]

olja

Olja svaka ti cast,najbolja si novinarka i paradigma ljepote.