Čitaj mi!

Da Možda Ne

Načelnik Generalštaba - Optužba i odbrana

Fond za humanitarno pravo je saopštenjem i objavljivanjem dosijea Ljubiše Dikovića, novog načelnika Generalštaba Vojske Republike Srbije, doveo u sumnju njegovo imenovanje, tvrdeći da nema čistu prošlost.  

U dosijeu se taksativno navode svedočenja kao i dokazi zasnovani na presudama Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju. Fond za humanitarno pravo smatra da oficir poput Ljubiše Dikovića nije dostojan da bude načelnik Generalštaba Vojske Republike Srbije.

Na ove tvrdnje najoštrije je reagovao Ministar odbrane Dragan Šutanovac, nazvavši dosije lažnim i monstuoznim, poručujući da svako mora da odgovara za ono što kaže, napiše ili učini, i da očekuje reakciju državnih organa. Šutanovac navodi da se uvidom u personalni dosije Dikovića može videti da on nije bio na pozicijama za koje se optužuje, pa čak da nije bio ni na lokacijama koje Fond pominje (reč je o 1994. i 1995. godini i području Zapadne Srbije, kao i 1998. godini i području Kosova i Metohije). U međuvremenu i Tužilaštvo za ratne zločine je saopštilo da ne postoji bilo kakav osnov za sumnju u krivičnu odgovornost načelnika Generalštaba Ljubiše Dikovića za ratne zločine.

Reagujući na eventualnu tužbu protiv Fonda Nataša Kandić ističe da u izveštaju "nema nijedne rečenice koja je zaključivanje ili pretpostavka, već je reč o činjenicama koje su utvrđene pred Haškim tribunalom ili koje su potvrdili svedoci ali da je "u Srbiji postalo sve moguće, kao i da se čak zakonima ograničava kritička reč".

Na pomolu je nova afera iz koje bar jedan od aktera ne može izaći bez posledica, ili će se pokazati da Nataša Kandić iznosi lažne podatke ili će načelnik Generalštaba biti suočen sa teretom ratnih zločina.

Da li je Vojska Srbije izašla iz ratova devedesetih čistih ruku i da li je u potpunosti reformisana?

U emisiji "Da Možda Ne" Olivere Kovačević, govore:

Igor Jovičić, državni sekretar Ministarstva odbrane
Sandra Orlović, zamenica direktorke Fonda za humanitarno pravo
Miroslav Lazanski, vojni komentator
Bruno Vekarić, zamenik tužioca za ratne zločine
Lakić Đorović, bivši vojni tužilac.

Objavljujemo istraživanja javnog mnjenja, koje je specijalno za ovu emisiju uradio Istraživački centar RTS-a. 

broj komentara 26 pošalji komentar
(subota, 28. jan 2012, 01:58) - Decko iz B. [neregistrovani]

Komandna odgovornost

Za komandnu odgovornost bi trebala da odgovara i gospodja del Ponte. U vreme njene sluzbe kao glavni tuzioc Haskog tribunala su unistene dokaze za slucaj "zuta kuca". Koliko ja znam niko iz njenog "komandnog lanca" nije optuzen i procesuiran zbog toga. Zato sto jednostavno nije ni trazila odgovorne za to. I nista! Nema nikoga iz nevladinih organizacija da je optuzi za komandnu odgovornost. Kao i mnoge druge ljude i slucajeve (Naser Oric, Dobrovoljacka, itd.)...

(petak, 27. jan 2012, 15:13) - Petrovic [neregistrovani]

Pitanje za gospodu Jovicica i Vekarica

Imam pitanje za gospodina Jovicica i gospodina Vekarica; Ako se Fond za humanitarno pravo poziva na izvesna vojna dokumenta, i pokusavaju da stvore odredjenu sumnju u javnosti, zasto se ne pozovu pravnici, strucnjaci za vojno pravo i pravila ratovanja da daju strucno misljenje o sumnji? Da li su verodostojna dokumenta na koja se Fond poziva? Meni kao prosecnom gledaocu Orlovic nije mogla jasno i nedvosmisleno da obrazolozi njihovu sumnju; Koliko razumem Kandic i njen fond nisu strucnjaci za vojno pravo, pa mi nije jasno zasto se Orlovic upusta u tu oblast koja nije njeno polje strucnosti?; Neki ce reci da je posao tog Fonda da unosi zabunu u nase ionako isfrustrirano drustvo, ali najbolje je za sve kada se da strucno misljenje; Posto se pozivaju na neka dokumenta treba im odgovoriti; Ako su dokumenta nedovoljna za sumnju, na vojnim pravnicima je da odgovore? Da li mozete da pojasnite?

(petak, 27. jan 2012, 06:33) - anonymous [neregistrovani]

"Velik je zalog ..."

Upravu je Jovićić kad kaže da je velik, tj prevelik zalog da bi se prema tome odnosilo na takav način. Ako već, nažalost, postoji mogućnost da načelnik generštaba bude neko sa ratnim iskustvom onda to naravno mora i biti. Neodgovorno je očekivati da načelnik generštaba danas bude neko sa samo vojnom akademjom i radnim iskustvom kad već imamo toliko generala sa ratnim iskustvom i neosnovano je očekivati da u nekom građanskom ratu generali imaju uvid u sve zločine koji se dešavaju pod uniformama nihove vojske.

(petak, 27. jan 2012, 02:07) - anonymous [neregistrovani]

@ Bravo

Treba da se stidite.Kakva ste vi osoba kad tako nesto podrzavate.Vrlo su retki srecom oni koji misle kao i vi.

(petak, 27. jan 2012, 01:53) - anonymous [neregistrovani]

@

Jako mi se svidja vas predlog.

(četvrtak, 26. jan 2012, 23:34) - Daca [neregistrovani]

Ogorcena

Gledajuci ovu emisiju stvarno velika sramota za doticnu gospodju i njihovu organizaciju!Kaze da je nasa vojska terala stoku.Pa zar su trebali jos da je poje i hrane svakog dana?!Da li zna kako je bolelo srce majke,zene deteta kad je bila mobilizacija i sad se pljuje po svim tim ljudima sto su bili na Kosovu!Verovatno je i bilo ljudi koji su krali,a sta je sa imovinom Srba u Hrvatskoj?Da li ste culi da je iko odgovarao za srpske stanove,imavinu..Pogledajte kako Hrvatska stiti svoje generale,a mi po nasim pljujemo!Strasno sam ogorcena na tu,nazovimo,humanitarnu organizaciju!Sram vas bilo,ako znate sta je sram...

(četvrtak, 26. jan 2012, 23:28) - anonymous [neregistrovani]

Raska

Bio sam vojnik 99/00 u 37mtb komandanta Dikovica sve najlepse o njemu kao coveku i borcu ,ove gluposti i ne istine veceras iznoseci gos.Orlovic i fond za hum.pravo su jos jedna u nizu hajki protiv nasih generala koji su se casno borili za kosovo za srbiju..

(četvrtak, 26. jan 2012, 23:25) - anonymous [neregistrovani]

strasno

Nevidjena sramota koju trpi i dalje nas Srpski narod.Zanima me kada ce se baviti Oliverina emisija srpskim zrtvama,srpskim izbeglicama.Fond za humanitarno pravo,pitam se cije pravo,srpsko sigurno nije.Srpski narod poubijan,proteran,nema pravo da se vrati na svoja ognjista.Ne mogu vise da podnesem ovu nepravdu prema srpskom narodu.Svaka cast Miroslavu Lazanskom i Igoru Jovicicu.Zar stvarno niko ne vidi sta Kandicka radi?

(četvrtak, 26. jan 2012, 23:21) - anonymous [neregistrovani]

.

Биће браво и за тебе.

(četvrtak, 26. jan 2012, 23:19) - anonymous [neregistrovani]

radnik ministarstva odbrane

rodjen sam u Pristini, ziveo u Pristini 40 godina, radio u MNO 21 god u Pristini!!!! Verujte da mi ni najmanje ne treba jos i ovo, povrh svega sto sam preziveo. Sve dok je takvih poput Kandicke, Biserko, onda i ove Orlovicke,  Srbija ne zasluzuje nista bolje!Djorovic ne iznese niti jednu istinu, a poluinformacije koje je izneo su produkt nevestog lutanje po internetu, te vadjenje reci i recenica iz konteksta a sve u cilju "stvaranje neke njegove istine!?".Slavko