Čitaj mi!

Srpski Herioteri osvajaju Škotsku

Zašto je Nikola Pašić sa Krfa slao srpske dečake na školovanje u Evropu i kako su oni kasnije prošli u životu.

Jedna od najdirljivijih priča iz Prvog svetskog rata je ona o srpskim dečacima, često siročićima pronađenim pored puta, koji su se vojskom povlačili preko Albanije do Krfa.

Srpska vlada zaključila je da Srbija, bez obzira na to što je okupirana, mora da misli na svoju posleratnu budućnost i poslala je više od tri hiljade dečaka na školovanje u Francusku i Englesku.

Grupa od 26 dečaka tako je dospela u Edinburg, u prestižnu školu „Džordž Heriot", gde su proveli naredne četiri godine.

Iako nisu znali engleski jezik, koji u to vreme nije bio popularan kao danas, dečaci su ostvarili odličan uspeh u školovanju i, što je mnogo zanimljivije, zavoleli ragbi o kojem do dolaska u Škotsku nisu znali ništa.

Neki od njih igrali su i za tim škole, a utakmica koju su odigrali protiv ekipe Britanskih kolonija smatra se prvom zvaničnom ragbi utakmicom reprezentacije Srbije.

U to vreme, Srbija je bila omiljena u slobodnoj Evropi, u Britaniji je zvanično obeležavan Dan Kosova i Dan Srbije uz najviše počasti srpskoj državi i vojsci.

Prateći sudbinu ovih dečaka u Škotskoj i po povratku u Srbiju, saznajemo mnogo o tome kakvi smo bili kada je bilo najteže, ali i kada to najteže prođe.

Priču o srpskim Herioterima koju je u Edinburgu i Srbiji napravila Nataša Đulić gledaćete kao specijalno izdanje Oko magazina u sredu, 4. januara, i četvrtak, 5. januara u redovnom terminu Oka.

broj komentara 22 pošalji komentar
(subota, 14. jul 2012, 13:59) - anonymous [neregistrovani]

Molim Vas uraite titl na Engleskom

Takodje molim da se uradi titl na engleskom jeziku kako bi mogli da distribuiramo link prijateljima i svim dobrim ljudima u svetu, a narocito u Velikoj Britaniji! Hvala

(četvrtak, 23. feb 2012, 16:09) - Sanja [neregistrovani]

TITL

Prikljucujem se apelima za stavljanje engleskog titla,nemoguce da nacionalna kuca to nemoze da isfinansira.Odlicna emisija

(subota, 14. jan 2012, 20:27) - bill [neregistrovani]

rugby

Odlicna emisija, svaka cast.

(ponedeljak, 09. jan 2012, 15:53) - glorija [neregistrovani]

najzad

Sjajna emisija. Fenomenalna priča za film i seriju. Potrebno je uraditi koprodukciju. Sa sa naše strane okupiti RTS, Ministarstvo kuture, Ministarstvo sporta, Ministarstvo za disjaporu, itd.

(četvrtak, 05. jan 2012, 23:47) - Snezana [neregistrovani]

oko

Svaki put kada pomislim na ekipu vase redakcije asocijacije su mi profesionalnost, autenticnost, pristojnost (tako retka u medijima danas), posvecenost.... I svaki put me iznova ostavite bez odgovarajuceg opisa za sjajne stvari koje stvarate. Beskrajno hvala za obe emisije o srpskim decacima, lepse cestitke za praznik mira,ljubavi i razumevanja medju ljudima nije moglo da bude! Hvala vam unapred i za sve nove emisije kojima cete nas nagraditi. Bravo za celu redakciju!!!!

(četvrtak, 05. jan 2012, 23:16) - anonymous [neregistrovani]

Imena

Bilo bi lepo kada bi Nataša objavila imena,svih 26 srpskih dečaka.Hvala unapred

(četvrtak, 05. jan 2012, 19:55) - OKO [neregistrovani]

Poziv

Postovani gospodine Zahar, drugi deo emisije je i posvecen razgovoru sa vama i drugima i postoji ideja o jos jednom delu. Molimo vas da nas kontaktirate na adresu oko@rts.rs

(četvrtak, 05. jan 2012, 19:34) - Dušan Zahar [neregistrovani]

Živko Ilić

Žao mi je što nisam pogledao prvu emisiju. Ja sam unuk Živka Ilića pa mi je ova emisija toliko draža. Moram da konstatujem da je napravljen mali propust, odnosno, da nije uloženo dovoljno truda u pronalaženje rođaka tih učenika. Moja majka i tetka su, hvala bogu, još uvek živi i imali bi mnogo šta da kažu o svom ocu, o njegovim prijateljima iz Srbije i iz Škotske. Moja majka poseduje mnogo fotografija iz tog perioda i sa kasnijih putovanja u Edinburg kao i mnogobrojna pisma od svojih prijatelja iz Škotske.
Lepo je kada se neko seti i takvih događaja.

(četvrtak, 05. jan 2012, 17:14) - mp [neregistrovani]

hvala RTS-u

Hvala rts-u i gospodinu Stanojevicu na ovoj vaznoj emisiji; Jeste vazno je pogledati a engleski tekst bi omogucio da se ova emisija lakse gleda medju prijateljima naseg naroda koji govore engleski. preplakala sam celu emisiju;

(četvrtak, 05. jan 2012, 10:38) - anonymous [neregistrovani]

Heriots

Oddlicna emisija, molim Vas da je reprizirate sto pre.