Čitaj mi!

Socijalne veštine: Lični i profesionalni razvoj

Socijalne veštine je serijal od 9 polusatnih epizoda u kome je svaka emisija posvećena jednoj socijalnoj veštini. Svaka epizoda je mini kurs.

Socijalne veštine su, po definiciji Svetske zdravstvene organizacije: sposobnosti prilagođavanja i pozitivnog ponašanja koje omogućuju osobama da se uspešno nose sa zahtevima i izazovima koje pred njih postavlja život svakog dana. Socijalne veštine nisu vezane za specifični posao, već se nalaze u osnovi uspešnog obavljanja bilo kog posla.

Današnji trening je namenjen profesionalcima odgovornim za razvoj zaposlenih, ali i svima koji žele da razviju svoju ličnu efektivnost i osposobe se da sami planiraju i upravljaju svojom karijerom i profesionalnim razvojem.

Za donošenje odgovarajuće odluke o usmeravanju ili promeni karijere dragocena je pomoć treniranog i senzitivnog savetnika. Sagledavanje svih aspekata situacije, dosezanje tačke iz koje može biti doneta racionalna odluka, emocionalna podrška, upravljanje odnosima, prevazilaženje gubitaka i prihvatanje promena, oporavak od naručenog samopoštovanja samo su neke od tema na kojima će se raditi. Sposobnosti donošenja adekvatnih životnih i profesionalnih odluka postaju međusobno sve zavisnije, a upravljanje karijerom sve važnije da bi se odgovorilo na izazove i zahteve promena u tranzitornim društvima. Poslodavci traže od zaposlenih fleksibilnost i sposobnost da odgovore na njihove nove zahteve, očekuju da zaposleni sami preuzmu odgovornost za upravljanje svojim razvojem, kreiraju ili prihvate nove zadatke i druge razvojne mogućnosti, pre nego da čekaju na posao ili promociju. Serijal je rađen u saradnji sa IAN Telecentrom, nevladinom organizacijom koja se, između ostalog, bavi razvojem socijalnih veština .

Autor i urednik serijala, Zoran Živković

broj komentara 0 pošalji komentar