Čitaj mi!

Vreme televizije

Školski program, prvi deo: O Jeziku i književnosti - 70. epizoda serije "Vreme televizije" počinje da svedoči o programu Školske redakcije od 1987. do 1991. godine.

To je jedan od programa sa najvećim ugledom u Televiziji Beograd po nepodeljenim ocenama i stručne javnosti, i televizijske kritike i javnih diskusija o programu. Srpski jezik i književnost imali su značajno mesto u programu. Između ostalog, bile su zastupljene emisije iz jezika i stila, istorije književnosti i teorija književnosti.

Serija Ogledi iz jezika, više puta reprizirana, ima trajnu vrednost, a urednik je Mirjana Đorđević Milojković. Ciklusima o srpskoj međuratnoj književnosti i posleratnoj književnosti okončan je jedan od najvećih i najznačajnijih poduhvata Školske redakcije - serija o istoriji srpske književnosti od njenih početaka u srednjem veku do našeg doba. I ovu seriju uređuje Mirjana Đorđević Milojković. Iz teorije književnosti emitovana je serija Tumačenje antičkih poetika. Izbor tekstova načinio je akademik Nikola Milošević, a njegov je i komentar.

Serija, efektno i na najvišem nivo, uvodi u tajne antičkih poetika. Naročitu pažnju izazvala je epizoda Platon totalitarista u kojoj je, između ostalog, Nikola Milošević u tumačenju Platonove estetike upućivao na neophodnost otklona totalitarizma, idući do njegovih novijih ispoljavanja. Reditelj je Miloš Radović. Dvestogodišnjica Vukovog rođenja 1987. i sto deseta godišnjica Njegoševe smrti 1961. godine obeležene su posebnim serijama Vukov leksikon i Petar Petrović Njegoš. Uredila ih je Vesna Vidojević Gajović, a reditelj je Jelena Genčić.

Školska redakcija je nastojala da posebnim emisijama razvija ljubav prema knjizi i naviku čitanja. U tu svrhu pripremana je serija Knjiga je da se čita. Kasnije je prerasla u seriju Izaberi svoju knjigu, emitovanu dug niz godina. Urednik ovih serija je, takođe, Vesna Vidojević Gajović. Pored sadržaja iz srpskog jezika, Školska redakcija je kontinuirano nastojala da proširi polje učenja stranih jezika. Primer za to je serija Italijanski jezik i specijalizovani kurs Engleski jezik za poslovne ljude. Ove emisije uređuje Vinka Matijašić. Pripremaju se i serije sa većim ambicijama, kao što je serija Iz jezika o jeziku o jezicima sveta, indoevropskoj jezičkoj porodici, slovenskim, romanskim i germanskim jezicima, našoj jezičkoj prošlosti i tako dalje. Iste ambicije ima i serija Helenika. I ove serije uređuje Vinka Matijašić.

* Svedoče: Mirjana Đorđević Milojković, Mihajlo Pantić, Miloš Radović, Vesna Vidojević Gajović, Jelena Genčić, Vinka Matijašić, Ljiljana Crepajac

* Scenarista dr Miroslav Savićević, urednici dr Miroslav Savićević i Vesna Došen, voditelj Mića Orlović, reditelj Nikola Lorencin

* Proizvedeno 2005-2007, Redakcija za istoriografiju, urednik Bojana Andrić

broj komentara 0 pošalji komentar