Čitaj mi!

Trezor

Beogradsko proleće 1988, retrospektiva - snimak direktnog prenosa koncerta iz Doma sindikata.

Iz sećanja, jednog od aktivnih učesnika tog festivala, Radoslava Graića: "Prvo 'Beogradsko proleće' održano je 1961. godine u Domu sindikata. Na ovom velikom jugoslovenskom festivalu, domaće zabavne muzike, godinama su učestvovali najznačajniji i najpoznatiji jugoslovenski kompozitori i izvođači ovog muzičkog žanra. U početku festival je trajao tri dana, prva dva dana su bila polufinalna, a finalne večeri, proglašavani su pobednici u više kategorija. Do polovine sedamdesetih, svaka kompozicija se izvodila u dve verzije, sa dva različita izvođača i dva različita orkestra. Kompozicije su izvođene uživo uz direktan radio i TV prenos, a izvođače su godinama pratili Revijski orkestar RTV Beograd, koji je bio sastavljen od džez orkestra i gudačkog orkestra Radio Beograda. Orkestrom su dugo godina upravljali naši legendarni dirigenti Vojislav Bubiša Simić i Ilija Baćko Genić. U toku svog postojanja, Festival se širio u muzičko-programskom smislu, pa su se od 1971. godine organizovale takmičarske večeri novih gradskih pesama i romansi i dečije zabavne muzike. Organizator ovog velikog jugoslovenskog festivala, bilo je Udruženje muzičara džeza i zabavne muzike Srbije, uz veliku pomoć Radio Televizije Beograd. Ovaj festival trajao je sve do 2000. godine, kada je održano poslednje takmičenje."

* Učestvuju: Dušan Jakšić, Tihomir Petrović, Ivana Beširević, Senka Veletanlić, Đorđe Marjanović, Bisera Veletanlić, Boba Stefanović, Arsen Dedić, Lidija Kodrič, Dragan Mijalkovski, Zoran Leković, Tereza Kesovija, Zdravko Čolić, Anica Zubović, Maja Odžaklijevska, Krsta Petrović, Leo Martin; Džez orkestar RTB, dirigent Zvonimir Skerl i Vojislav Simić; muzički urednik Miljenko Pečnik; voditelji Miloje Orlović i Mersiha Čolaković.

* Reditelj Jovan Ristić, urednik Vanja Lesić

* Premijerno emitovano 26.5.1988, Zabavno rekreativni program; repriza 11.5.2005. u Trezoru

Trogled - Akcija "Za lepši beli grad" (011). Prilog govori o Skadarliji i potrebi sređivanja i renoviranja fasada. Ko je za to zadužen i kakvi se tu sve problemi javljaju otkriva sekretar SIZ-a Petar Vasić.

* Učesnici: Petar Vasić, voditelj Ljubomir Vujisić

* Humorista Zoran Nikolić, karikaturista Dušan Ludvig, kantautor Ljubomir Ninković, scenarista i režiser Ljubomir Vujisić

* Premijerno emitovano 11.5.1988, Redakcija beogradskog programa

broj komentara 1 pošalji komentar
(sreda, 04. maj 2011, 14:38) - anonymous [neregistrovani]

beogradsko prolece 1988

Ovo je nesto najbolje sto je emitovano posle dugog,dugog vremena.Podsetilo me na moja davna srecna vremena,omiljene pevace Dragana Mijalkovskog i Zdravka Colica koji su bili najprivlacniji pevaci tog vremena.Gledati danas ostale sjajne i nama drage pevace bilo je izuzetno zadovoljstvo!Volela bih da imam taj snimak i pustati kad god sam jugonostalgicna!