Tanka crvena linija

Film snimljen prema romanu Džejmsa Džonsa. Drugi svetski rat bukti, a jedan odred američke vojske ima zadatak da oslobodi pacifičko ostrvo od Japanaca koje je od presudne strateške važnosti. Legendarni film Terensa Malika ne prikazuje toliko nasilje i užase rata, već se koncentriše na odnos čoveka i prirode, rata i mira, dobra i zla.

Vojnik Vit beži od vojske i sakriva se kod Melanezijskih domorodaca na ostrvu u Južnom Pacifiku. Međutim, ubrzo ga otkrivaju i regrutuju. Njegov odred dobija neobičan zadatak od velike važnosti za dalji tok rata.

Dok se vojnici spremaju za pokret pratimo njihove živote i lična razmišljanja o ratu. Svaki od članova odreda ima svoj razlog za borbu, neki se bore za slavu, neki za demokratiju, a neki samo da bi preživeli.

Film koji se pojavio iste godine kada i Spilbergov ratni ep „Spasavanje vojnika Rajana" bavi se istom tematikom. „Linija" stavlja naglasak na ratovanje, a polemiše o životu i smrti, ljudskim osećanjima, strahovima i psihološkom stanju vojnika u ratnim uslovima.

Ovaj je film prekinuo dugu, gotovo 20-godišnju pauzu u Malikovom stvaralaštu, a 1999. godine bio je nominvan za čak sedam Oskara.

Uloge u filmu tumače, Šon Pen, Nik Nolti, Džon Kjuzak, Edrijan Broudi...

broj komentara 2 pošalji komentar
(ponedeljak, 20. dec 2010, 23:10) - foka [neregistrovani]

Dobar film

Film je odlican, svaka cast na obavljenom poslu. Fino je znati da ima nasih ljudi koji su uspesni u Holivudu.

(ponedeljak, 20. dec 2010, 20:30) - Arsenije Jovanović [neregistrovani]

Saradnja sa Malikom

Nemam običaj da samog sebe preporučujem ni kada su veći umetnički zahvati po sredi ali kako vidim da nema i da neće biti nikakvih informacija o tome da sam bio saradnik Terensa Malika u domenu muzike i zvuka u filmu ”Tanka crvena nit” ljubiteljima ovog filma napominjem da je moja kompozicija ”Kremansko proročanstvo” korišćena kao zvučna podloga u velikoj sekvenci pred početak bitke sa Japancima. Sarađivao sam sa Malikom i u njegovom novom filmu, to je film ”Drvo Života” sa Šon Penom i Bred Pitom čija se premijera očekuje u maju sledeće godine.

Arsenije Jovanović, reditelj itd