Trag u prostoru: Hladnom se vodom ogrejati

Vreme u kome živimo, nalaže nam drugačiji pogled na potrošnju i poimanje energije, kao i na same izvore energije.

Klasični izvori, poput uglja, nafte i gasa, postaju sve problematičniji, kako zbog zagađenja okoline, tako i zbog sve veće cene za tako dobijenu energiju. Neke zemlje su već prepoznale nove mogućnosti. Tako je u Švedskoj zakonom regulisana obaveza da se u novogradnjama koriste obnovljivi izvori energije, među kojima su i niskotemperaturne toplotne pumpe.

Na tržištu, danas već postoji veliki izbor takvih toplotnih pumpi sa odličnim tehničkim karakteristikama, pri čemu se one stalno poboljšavaju. U našim uslovima, međutim, korišćenje ovakvih sistema grejanja i hlađenja je još uvek u početnom stadijumu, a radi se o tehnologiji staroj gotovo čitav vek, koja je značajno unapređena poslednjih decenija.

Neko je jednom rekao da je reč o "jedinstvenom uređaju kojim je čovek nadmudrio prirodu da daje više od onoga što se ulaže". Uređaj sa ovakvim svojstvom, pri čemu se u većoj meri nego uložena električna energija, koriste obnovljivi prirodni resursi  danas se sve više primenjuje u svetu i nijedan sistem grejanja nema takav uzlazni razvoj i perspektivu.

Autor i urednik je Milica Barjaktarević

broj komentara 3 pošalji komentar
(nedelja, 16. maj 2010, 16:36) - anonymous [neregistrovani]

Pohvale

Emisija je zaista odlicna,samo tako nastavite.

(nedelja, 16. maj 2010, 16:05) - anonymous [neregistrovani]

Srbi, da li ste svesni svog bogatstva?

Mi ne nasledjujemo zemlju od nasih predaka, pozajmljujemo je od nase dece! - izreka americkih indijanaca

(nedelja, 16. maj 2010, 13:37) - neko [neregistrovani]

pohvala

Pohvala za emisiju. Drago mi je da je neko u urednistvu smatrao da i ovakvim temama treba govoriti. More problema koji nas okruzuju ne sme da bude razlog da se neodgovorno ponasamo prema nasoj zivotnoj sredini. Savesnom potrosnjom energije, pronalazenjem alternativnih izvora, inovacijama na trzistu, mozemo da pokusamo da ostavimo ovu planetu u prihvatljivom stanju novim generacijama. Nadam se da ce i drzava imati smisla za ovo i da ce se subvencionisati ovakvi vidovi odgovrnog zivota, sto u gradnji, sto u proizvodnji, i naravno u svakodnevnom zivotu.