Čitaj mi!

TV prozor

Povodom 3. decembra - Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom

Ujedinjene nacije proglasile su 1992. godine 3. decembar Međunarodnim danom osoba sa invaliditetom. Komitet UN za ljudska prava poziva zemlje članice da obeležavaju ovaj dan sa ciljem postizanja punog i jednakog uživanja ljudskih prava i učešća osoba sa invaliditetom u društvenom životu.

Ljudi i zakoni - prilog iz ciklusa Reflektor o zapošljavanju lica sa oštećenim vidom, ovde konkretno o onima koji su obučeni za rad na telefonskim centralama ili teleprinterskim mašinama. Novinar Zaharije Trnavčević razgovara sa starijim telefonistima i sa učenicima koji su još na obuci, sa njihovim profesorom, sa funkcionerima u Savezu slepih, te sa odgovornim u raznim preduzećima gde nisu, po raspisanom konkursu, zaposlili slepe telefoniste, a među njima su predstavnici Radio-televizije Beograd, "Minela", "Galenike"...

U Programskom arhivu RTS često nisu sačuvani precizni podaci o autorima i učesnicima, tako da ni za ovaj filmski prilog nemamo imena onih koji učestvuju. Zato vas molimo, ukoliko prepoznate neko od lica da nam javite na telefon 655 - 1320 ili da pišete na adresu trezor@rts.rs.

- Scenarista i voditelj Zaharije Trnavčević, snimatelj Stevan Landup, reditelj Svetlana Milić

- Proizvedeno 1972, Redakcija informativnog programa; prilagođeno za slepe i slabovide osobe i emitovano u "Trezoru" 18.04.2011.

O festivalu BOSIFEST - Osnivač i predsednik Beogradskog internacionalnog filmskog festivala osoba sa invaliditetom - BOSIFEST je nevladina organizacija Hendi centar "Koloseum" čiji je predsednik Darko Ivić. Hendi centar "Koloseum" osnovan je oktobra 2009. godine i od tada radi na ostvarivanju ciljeva u oblasti razvoja i unapređenja položaja osoba sa invaliditetom i njihovom integracijom u sve društvene sfere. Iz godine u godinu, ova filmska manifestacija daje doprinos upoznavanju šire javnosti o pravima, položaju i potrebama osoba sa invaliditetom, poboljšanju komunikacije, prihvatanju različitosti, rušenju predrasuda o osobama sa invaliditetom, a istovremeno, filmski program podsticajno deluje na stvaranje novih filmskih i umetničkih ostvarenja. Organizatori festivala vole da kažu da BOSIFEST nije festival za osobe sa invaliditetom već festival od osoba sa invaliditetom za sve ljubitelje filma. Film koji gledamo danas pobednik je u kategoriji filmova za najbolji scenario na BOSIFEST-u 2016. godine.

Restart - Nakon desetogodišnje pasivnosti i samoizolacije, slikar Darko Babić prihvata poziv galerije u svom gradu, da u njoj izlaže. Time započinje desetomesečni proces pripremanja izložbe, ali i neizvestan period borbe sa pasivnošću, navikama i sopstvenim ograničenjima. Uz poziv, umetnik prihvata i rizik da zidovi galerije ostanu prazni.

- Učesnici: slikar Darko Babić, deca iz Društva za cerebralnu paralizu, dečju paralizu i plegije opštine Požega
- Scenarista, producent i reditelj Dejan Petrović, direktor fotografije i montažer Sreten Vuković, snimatelji Sreten Vuković, Igor Marković;snimatelj i dizajner zvuka Nikola Cvijanović, kompozitor Vojin Ristivojević, rasvetljivač Zoran Đorđević, kolor korekcija Jovan Marjanov, grafički dizajner Uroš Pavlović, menadžer produkcije Predrag Živković
- Proizvedeno 2014, produkcija Nezavisni filmski centar "Filmart"