Čitaj mi!

Dekodiranje nauke: Karpmanov dramski trougao

Stiven Karpman, američki psihoterapeut, transakcioni analitičar i saradnik psihijatra i psihoanalitičara Erika Berna, svetsku slavu je stekao 1968. godine kada je definisao koncept Dramskog trougla, za analizu dinamike međuljudskih odnosa između uloga Žrtve, Progonioca i Spasioca.

Poznavanje ovog koncepta, kao jednog od najmoćnijih koncepata transakcione analize, veoma je dragoceno, jer nam pomaže da se bolje orijentišemo među ljudima, da uvidimo kako nas pozivaju da uđemo u različite uloge, i da to izbegnemo kada nam ne odgovara.

U većini slučajeva kada razgovaramo, javljaju se razlike u mišljenju, stavovima, vrednostima, što može prouzrokovati konflikt među sagovornicima. Od nas zavisi da li će konflikt prouzrokovati svađu i raspravu ili će biti podsticaj za produbljivanje odnosa i bolju saradnju.

Karpmanov dramski trougao postoji u svim strukturama, gotovo kod svih ljudi: porodici, prijateljstvu, partnerskim odnosima, među kolegama, u pomagačkim profesijama. Ulazak u Dramski trougao može biti jedna od profesionalnih zamki u pomagačkim profesijama. Razumevanje Karpmanovog dramskog trougla veoma je značajno za kvalitetniju uslugu klijentima, ali i u prevenciji i očuvanju mentalnog zdravlja pomagača.

Na kraju interakcije svaka osoba završava u drugoj ulozi i tu počinje drama, jer ljudi preuzimaju uloge koje se menjaju kako razgovor odmiče. U Karpmanovom dramskom trouglu, rezultat je uvek negativan i svi su na gubitku. Gledajući emisiju saznajte da li se u Karpmanov dramski trougao ulazi igrom slučaja ili je neko zapravo takva osoba i po inerciji ulazi u igru sa svakim partnerom? Kako prepoznati pozive u destruktivne igre? Koja je Karpmanova formula sreće za život bez igara?

Na temu Karpmanovog dramskog trougla u emisiji nam govore dr med. Aleksandra Bubera Ninić psihijatar i psihoterapeut, prof. dr Olivera Stanojlović Institut za medicinsku fiziologiju Medicinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu i MA Ivana Seratlić socijalna radnica i psihodramska savetnica.

Urednik emisije: Aleksandra Daničić
Novinar: Dragana Daničić
Organizator: Bojana Lutovac
Ton: Zoran Karajlović
Snimatelj: Ivan Dimitrijević
Grafički dizajn: Bojana Dević Opačić
Montažer: Vladimir Jović