Čitaj mi!

TV prozor

Veče sa Milošem Jevtićem i prijateljima u Valjevskoj gimnaziji

Samac sa najvećom porodicom na svetu, Svet Miloša Jevtića, 11. emisija -  Gledaćete skraćen snimak programa povodom 85 godina Miloša Jevtića i 45 godina kolekcije "Odgovori" koji je priredila Matična biblioteka "Ljubomir Nenadović" u Valjevu, a održan je 17. maja 2022. u Svečanoj sali Valjevske gimnazije. Kada je vredni novinar i publicista Miloš Jevtić u pitanju, nezaobilazni su brojevi: Biblioteka u Valjevu osnovana je 1868, Valjevska gimnazija osnovana je 1870, Miloš Jevtić je pohađao Valjevsku gimnaziju od 1949. do 1954, a već 1952. objavljivao je novinarske priloge; prvi razgovor za Radio Beograd snimio je 1975, na osnovu tih razgovora počele su od 1976. da se štampaju i danas u policama Narodne biblioteke Srbije stoji 221. knjiga, a to je samo deo od 900 razgovora koje je Miša vodio sa umetnicima i naučnicima, filozofima, istoričarima, jednom rečju najznačajnijim ličnostima kulture sa jugoslovenskog prostora. Prvu emisiju sa Mišom Jevtićem "Trezor" je snimio 2015. u Legatu Narodne biblioteke pred tim policama sa tadašnjih 210 knjiga, trocifrenim brojem audio kaseta, rukopisa... a, današnja, iz 2022. je 11. emisija, no tu svakako nije kraj... Ono što govore učesnici Valjevskog skupa u današnjem "Trezoru", nemoguće je prepričati, moraćete svojim očima da gledate i ušima da slušate.

- Učesnici: akademik Matija Bećković, književnik; akademik prof. dr Darko Tanasković, filolog orijentalista; puk. dr Aleksandar Đurović, profesor Filozofije i istorije medicine; Milan Tasić, urednik i izdavač kolekcije "Odgovori"; Violeta Milošević, direktor biblioteke "Ljubomir Nenadović"; Miloš Jevtić, novinar i publicista.
- Snimak programa "Svet razgovora" ustupila je Matična bibloteka "Ljubomir Nenadović", Valjevo i direktor Violeta Milošević; priredili za emitovanje u "Trezoru" urednik Milena Jekić Šotra, montažer Nada Dodig Zildžić, autor Bojana Andrić
- Redakcija za istoriografiju; snimano 17.05.2022, premijerno emitovanje 01.10.2022. u "TV prozoru"