Čitaj mi!

Evropsko prvenstvo u atletici - Minhen

Posle četiri godine održava se Evropsko prvenstvo u atletici i ponovo je domaćin Nemačka.

Šampioni iz Berlina 2018. braniće titule opet na olimpijskom stadionu, ali u Minhenu, jer je u međuvremenu Evropsko prvenstvo 2020. godine otkazano zbog pandemije, a trebalo je da se održi na pariskom stadionu Šarleti. Srpska reprezentacija broji čak 14 takmičara, među kojima je glavna zvezda Ivana Vuleta. Najtrofejnijoj srpskoj atletičarki ovo je šesto uzastopno prvenstvo Evrope, bila je šampionka 2016. u Amsterdamu, srebrna dve godine ranije u Cirihu, dok je u Berlinu 2018. zadesio maler da se povredi u kvalifikacijama koje je završila kao prvoplasirana sa 6,84m i potom nije mogla da brani zlato u finalu.

Tada je svoju šansu iskoristila Malaika Mihambo i postala prvakinja Evrope skokom od 6,75m (9cm kraće od Ivaninog kvalifikacionog rezultata) i počela seriju neverovatnih uspeha,  pa je Nemica danas dvostruka uzastopna svetska šampionka i olimpijska pobednica iz Tokija. Vuleta je pre mesec dana imala novi peh, ovog puta na svetskom prvenstvu u Judžinu, gde joj je zbog milimetarskog prestupa u trećoj seriji bio nevažeći skok od preko sedam metara, koji bi joj doneo srebro. Ovako, Ivana je zauzela sedmo mesto sa 6,84m i čeka već šest godina na novo odličje na otvorenom, iako je u međuvremenu bila po dva puta svetska i evropska šampionka u dvorani. Nadajmo se da će u Minhenu biti bolje sreće, a pored nje bi u finalu mogla da se nađe i druga srpska predstavnica u skoku u dalj Milica Gardašević, koja je nekoliko puta ove godine popravljala lični rekord i od 8. avgusta on iznosi 6 metara 83 centimetra, što je šesti rezultat u Evropi među takmičarkama koje će učestvovati na kontinentalnom šampionatu

Već prvog dana na borilište će izaći Armin Sinančević i Asmir Kolašinac i to, nadamo se, po dva puta, jer su kvalifikacije bacanja kugle ujutro u 10, a finale u 9 sati uveče. Armin će prvi put učestvovati na šampionatu Evrope, bio je sedmi na olimpijskim igrama u Tokiju, a nedavno je postao šampion Mediterana, dok je Kolašincu ovo šesto prvenstvo zaredom, najveći uspeh ostvario je u Helsinkiju 2012. osvajanjem bronzanog odličja.

Obojica naših asova su bacali ove godine preko 21 metra i ako to ponove u finalu u Minhenu, boriće se za najviši plasman, nadajmo se i za neku od medalja.

I u muškom skoku u dalj Srbija će imati dvojicu aduta. Strahinju Jovančevića su dva centimetra delila od finala u Berlinu 2018. Pola godine kasnije osvojio je bronzanu medalju na dvoranskom prvenstvu u Glazgovu i preskočio osam metara, ali od tada su ga povrede sprečavale da učestvuje na najvećim takmičenjima.

Slično bi moglo da se kaže i za Lazara Anića, koji je bio 10. na evropskom prvenstvu u Amsterdamu 2016. i 8. na svetskom dvoranskom šampionatu u Beogradu ove godine. Konkurencija je u Minhenu veoma izjednačena, prvi cilj obojici je da prođu kvalifikacije koje su u ponedeljak u podne.

Fantastične rezultate u prethodne dve sezone beleže i dve izuzetno talentovane srpske juniorke: Adrijana Vilagoš je dvostruka svetska juniorska prvakinja u bacanju koplja, dok je Angelina Topić evropska šampionka za mlađe juniorke i bronzana sa nedavno održanog juniorskog prvenstva sveta u Kaliju. Obe će debitovati na seniorskom šampionatu Evrope sa lepim šansama da se nađu u finalu, a i Elzan Bibić je debitant na evropskom prvenstvu na otvorenom, gledaćemo ga u finalnoj trci na 5000 metara.

Sa druge strane, veteranka 41-godišnja Dragana Tomašević će sedmi put učestvovati na kontinentalnom prvenstvu sa željom da se i šesti put nađe u finalu bacanja diska, najbolji rezultati su joj šesta mesta 2010. i 2018. godine. Svoju šansu za plasman u polufinale potražiće i Milana Tirnanić na 100 metara, Anja Lukić na 100 metara prepone, Luka Trgovčević na 110 metara prepone i Boško Kijanović, koji jedini iz ove četvorke ima iskustvo sa velikih takmičenja na otvorenom, jer je nedavno učestvovao na šampionatu sveta u Judžinu na 400 metara.

Sva najvažnija dešavanja sa Olimpijskog stadiona u Minhenu moći ćete da pratite u direktnim prenosima od 15. do 21. avgusta, a komentatori su Radoslav Simić i Vladimir Mijaljević.