Čitaj mi!

Naši susreti: Karate čudo Ilija Jorga

Nekada redovni profesor Medicinskog fakulteta, legendarni doktor Ilija Jorga, poznat je kao utemeljivač karatea na Balkanskom poluostrvu. Višestruki je prvak Evrope, nosilac crnog pojasa 10. dan, i prvi koji je uz nekoliko Japanaca dobio ovo najviše priznanje.

Kada je davne 1958. godine kao osamnaestogodišnjak, sa svojim bratom Vladimirom učio prve korake i ulazio u prve tajne tada potpuno nepoznate veštine, u sportski karatedo, Ilija Jorga, dugogodišnji redovni profesor na fiziologiji Medicinskog fakulteta u Beogradu, nije ni slutio dokle će ga to dovesti. A ispostavilo se, do krova sveta, sportskog karate sveta.

Pošto je bio višestruki prvak Evrope u katama i borbama, ubrajao se u sam karate vrh i kao borac i 12 godina kao savezni selektor SFR Jugoslavije, a poslednje dve decenije kao osnivač sopstvenog karate stila šotokan Fudokan, kojim je prevazišao svoj dotadašnji izvorni šotokan stil tradicionalnog karatea, sa čak 102 zemlje u svojoj svetskoj federaciji.

Obučavajući ruske, donske, zaporoške, tverske i beloruske kozake, stekao je i čin generalmajora beloruske kozaške garde, a svoje ingeniozne i svestrane sklonosti i vrline udenuo je i u objavljivanje knjiga basni, vajanje, pripremi zbirke poezije...

Prvi je u svetu, pored nekoliko Japanaca, dobio zvanje majstora karatea 10. dan soke.

Vladan Rakić i Ilija Jorga
Vladan Rakić i Ilija Jorga

 

Urednik emisije Vladan Rakić