Čitaj mi!

Balade oko nas

Šta Vam prvo padne na pamet kada kažete reč balada? Nekima je to pesma "Kad hodaš", nekima "Ti samo budi dovoljno daleko", ili bilo koja druga setna, spora pesma.. Ove pesme, pored toga što ćemo ih čuti u ovonedeljnoj emisiji Studija znanja u izvedbi Ane Mašulović i Danijela Bogdanovića, ipak nisu balade prema definiciji. Kako je to moguće, otkriva nam etnomuzikolog Dimitrije Golemović, dok nam rok kritičar Petar Janjatović otkriva kako su to pojedinci u pop - rok istoriji menjali značenje reči balada.

O baladi u narodnoj književnosti govori nam Smiljana Đorđević sa Instituta za umetnost i njiževnost, dok nam psiholog Blanka Bogunović odaje šta je to u setnim pesmama toliko privlačno, i zašto je nekad dobro da budemo tužni.

Kao po običaju, sa nama su i gosti iznenađenja sa kojima ćemo potražiti balade u, za njih neobičnom okruženju - stripu, a saznaćemo šta se krije iza, naizgled neobične konstrukcije - Pop depresija.

Kroz emisiju ćemo se podsetiti velikih pesnika, ali i muzičara koji su ovekovečili njihove stihove, videćemo koje su to najlepše balade na filmu, kao i na koji način su balade i komplikovani muško - ženski odnosi bili inspirativni i za film, i za pozorište. Sve ove informacije dobijamo iz priloga naših novinara, a pre nego što pogledate emisiju, na Instagram stranici Studio znanja, možete videti o čemu je reč.

U petak 29.07, i subotu 30.07. vas vodimo u "Zlatni dan, suncem okupan", i u minute posvećene samo vašim emocijama. Do prepuštanja, pozdrav od ekipe Studija znanja!

Glavni i odgovorni urednik redakcije Opššteobrazovnog programa: Zoran Živković
Voditelj: Maja Bojić
Reditelj: Darko Kamarit

Studio znanja – Nešto sasvim drugačije Studio znanja – Nešto sasvim drugačije

Autor:
RTS

Studio znanja se vratio na male ekrane! Od 8. aprila 2022, petak veče oko 22 i 30, i subotu popodne u 13 časova, možete provesti uz kvalitetnu opšteobrazovnu emisiju Studio znanja. [ detaljnije ]