Čitaj mi!

Roboti među nama

Da li ste znali da brojne studije ukazuju na to da se čovek pre vezuje za robota nego za drugog čoveka? Znate li šta izvorno znači reč robot i ko je prvi uveo u upotrebu? I možete li da zamislite da vas robot zaprosi? Emisija Studijo znanja će vas sprovesti kroz sva ova, ali brojna druga pitanja.

Rukovodilac centra za robotiku sa instituta Mihajlo Pupin, Aleksandar Rodić, otkriće nam koliko se sistem čovek-mašina razvio do danas i da li su neka zanimanja zbog prisustva ugrožena. O predikcijama za budućnost, pričao je sa višim naučnim saradnikom sa Elektrotehničkog fakulteta, Andrejom Savićem, koji će nam reći i nešto više o tzv. "čitačima misli". Marta Anđić sa Elektrotehničkog fakulteta uputiće nas u aktivnosti mladih na polju robotike.

Atmosferu u studiju razigrala je violinistkinja Sanja Stojanović, koja je čuvenu pesmu "Robots" grupe Kraftwerk, ali i još neke numere, izvela na električnoj violini. Sada već tradicionalno, tu su i prilozi naših novinara, od kojih neke možete pogledati i na Instagram stranici Studio znanja. Kovoditeljka Ivana Nićiforović dovodi nam i gosta iznenađenja, koji dolazi u pratnji upravo - robota!

Zašto nam je pojam veštačke inteligencije toliko privlačan, i kako je našao put do naučne fantastike, odgovoriće nam pisac ovog žanra, Boban Knežević, a do koje mere nam roboti zapravo mogu svakodnevno pomoći, i zašto se emotivno vezujemo za njih, otkriće nam psiholog Martina Kvarantan Šmitran.

Ovog petka Studio znanja obećava dobru zabavu i pregršt zanimljivih i korisnih informacija. Vidimo se u petak!

Glavni i odgovorni urednik redakcije opšteobrazovanog programa: Zoran Živković
Voditelj: Maja Bojić
Reditelj: Darko Kamarit

Studio znanja – Nešto sasvim drugačije Studio znanja – Nešto sasvim drugačije

Autor:
RTS

Studio znanja se vratio na male ekrane! Od 8. aprila 2022, petak veče oko 22 i 30, i subotu popodne u 13 časova, možete provesti uz kvalitetnu opšteobrazovnu emisiju Studio znanja. [ detaljnije ]