Čitaj mi!

Rođeni šampioni

Organizacija Američkog studentskog sporta predstavlja verovatno najviši stepen usklađenosti akademskih i sportskih ambicija i na taj način privlači mlade talentovane ljude iz celog sveta da svoje ambicije, u oba segmenta, realizuju upravo na jednom od američkih univerziteta. "Rođeni Šampioni" je dokumentarni serijal koji se bavi našim mladim ljudima koji svojim znanjem i veštinama otvaraju sebi put ka ili profesionalnom bavljenju sportom ili građenju karijere u sferi struke koju su odabrali.

U okviru ovog mini serijala od pet epizoda gledaćete studentske priče sa raznih strana Sjedinjenih Američkih Država. Prva epizoda se bavi mladim talentovanim vaterpolistima Univerziteta Lindenvud, u državi Misuri, koji su ostvarili najveći rezultat u istoriji američkog koledž vaterpola osvojivši četri titule nacionalnih šampiona u pet godina.

U drugoj epizodi upoznaćete Anu Avramović, jednu od najtalentovanijih mladih teniserki u americi, koja u svojoj kategoriji nema konkurenciju tako da se takmiči na turnirima sa devojčicama koje su tri godine starije od nje.

U osnivanju ženske NBA lige učestvovala je i Jasmina Perazić, košarkašica iz Novog Sada koja je u američkoj univerzitetskoji ligi, igrajući za Merilend Univerzitet, ostavila dubok trag i koja je jedina košarkašica sa ovih prostora koja je primljena u košarkašku kuću slavnih. Ona sada vodi ekipu sa Džordžija Kort Univerziteta za koji nastupaju tri naše devojke i koje su tema treće epizode ove naše serije.

Četvrta epizoda, ovog mini serijala, će se baviti mladom streljačicom, reprezentativkom Srbije, Milicom Babić koja je, nastupajući za Univerzitet Zapadne Virdžinije, na svojoj prvoj godini trijumfovala na studentskom prvenstvu SAD takmičići se o obe kategorije, muškoj i ženskoj.

Peta epizoda je smeštena u Bruklin gde se nalazi Sent Frencis koledž na kome studira najveći broj studenata iz Srbije. Košarka, fudbal, tenis, odbojka, plivanje, su samo neki od sportova gde naši studenti na ovom koledžu grade svoje sportsko umeće ali najveći broj studenata nastupa za vaterpolo ekipu Sent Frencisa koju predvodi naš trener Bora Dimitrov koji je bio jedan od najuspešnijih studenata svoje generacije na ovom koledžu.

Cilj projekta "Rođeni šampioni" je da se domaćoj publici predstave mladi ljudi koji šire svoje znanje i veštine u zemlji gde je sport viskoko cenjen i gde se uspesi poštuju i vrednuju i na taj način promovišu našu zemlju i sportove u kojima smo već godinama u samom svetskom vrhu.

Reditelj: Miodrag Kolarić