Čitaj mi!

Trag: Parče neba mog

Kako se seoska ognjišta ne bi ugasila i kako bi radost dečjih glasova oplemenila domaćinstva, poslednjih petnaestak godina sve češće se po neveste i snahe odlazi u Albaniju. Predrasuda je sve manje, a potomaka sve više.

Poražavajuća je činjenica da četvrtina sela u Srbiji izumire. Napušteno je 50.000 seoskih domaćinstava. U kojima živi 260.000 muškaraca i 100.000 žena starosti do 50 godina koji nisu zasnovali svoje porodice.

Suočeni sa istinom da će im se ognjišta ugasiti, vremešni roditelji i naslednici koji su ostali na selu, a nisu našli životnog saputnika i zasnovali porodicu, odlučili su da nešto preduzmu. U želji za prostim ljudskim opstankom sa posrednicima ili bez njih, poslednjih desetak godina sve češće po neveste i snahe odlaze u Albaniju.

O svojim nedoumicama, težini takve odluke i radosti koju je donelo novo porodično okruženje u emisiji govore svi članovi porodice, roditelji, mladići i njihove sadašnje supruge.

Do sada je samo u Rasinskom okrugu na ovaj način sklopljeno oko dvesta brakova. Sve više momaka iz ruralnih krajeva kreće stopama ovih ljudi kako bi pronašli parče svoga neba i sačuvali vatru na porodičnom ognjištu.

Autor: Ljiljana Raičević
Montaža: Ivana Neckov Grubišić
Snimatelj: Bratislav Kostić