Čitaj mi!

Vlada i Bajka: Hodač po žici

Muzička redakcija RTS predstavlja dokumentarnu emisiju o muzičarima Vladi i Bajki povodom objavljivanja njihovog novog albuma "Hodač po žici" u izdanju PGP-RTS. Duo Vlada i Bajka ujedno i slavi pedeset godina zajedničkog umetničkog rada.

Vlada i Bajka, odnosno Vladimir Marković i Dragutin Balaban, obeležili su našu muzičku scenu kao pioniri i doajeni akustičarske muzike 70-tih godina. Njih dvojica će u emisiji svojim pričama kod gledalaca probuditi nostalgiju za tim romantičnim vremenima. Ispričaće nam kako je izgledala tada jugoslovenska akustičarska scena i kako je nekada bilo teško snimiti ploču. Vlada i Bajka govore i o svom odlasku na turneju po Americi sa horom "Branko Krsmanović" i kako su u američkim klubovima smelo nastupali kao duet pevajući pesme Sajmona i Garfankla. Govoriće o svojim nastupima na festivalima ,ali i pred Titom i na maturskim večerima u hotelu "Jugoslavija" uz poznate pevače tog vremena - Gabi, Arsen,Đorđe, Miki...

Iako nemaju kontinuiranu muzičku karijeru, dugo rade na pesmama koje svima donose raspoloženje a ujedno podižu kolektinu svest o boljem sutra. Objavljuju album "Ja nisam ja" 1994. godine i brane koncertom Beograd od šunda, kiča i neukusa u "Sava centru", kako kažu Vlada i Bajka u emisiji. Kao čuvari duha grada Vlada i Bajka uz "Sedam Veličanstvenih" stvaraju nezvaničnu himnu "Beograd". Ovo su samo neke od priča iz emisije o Vladi i Bajki.

Svakako će poklonike njihove muzike obradovati nov album, "Hodač po žici", nedavno objavljen posle dužeg muzičkog tihovanja. Potvrdiće oni u emisiji da su ostali dosledni svojoj muzici a da su sada otkrili više sebe i svoja najtananija osećanja, da su sve pesme ne samo iskrene, nego i istinite, sakupljane dvadesetak godina i pisane na osnovu ličnog iskustva ili iskustava bliskih ljudi.

O saradnji sa Vladom i Bajkom na novom albumu govoriće u emisiji Vasil Hadžimanov, Duda Bezuha, Zoran Radetić, Žika Jelić, Vladimir Graić, Stevo Mandić, Nemanja Bogunović. Neki od ljubitelja muzike Vlade i Bajke danas žive u inostranstvu i još uvek slušaju ili pevaju pesmu "Oblak", što ćemo videti sa njihovih poslatih snimaka preko mobilnih telefona. U sadržaj emisije uključene su i lične priče ovo dvoje muzičara, tako da će se pojaviti i članovi njihovih porodica.

Dušan Kovačević, koji takođe gostuje u istoimenoj emisiji "Hodač po žici", za Vladu i Bajku kaže: "Oni su obeležili jednu epohu, pripadaju duhu urbanog miljea Beograda i zajedno sa svojim prijateljima čine duh Beograda. A što se tiče njihove muzike, ona je za mene jedna vrsta melema i za dušu i za uši."

"Ovim albumom "Hodač po žici" zaokružuje se pedesetogodišnje stvaralaštvo Vlade i Bajke. Neka i ova emisija bude doprinos tome", kaže autor i urednik emisije Ranka Jakšić.

Autor i urednik emisije Ranka Jakšić
Reditelj Ivana Stivens
Direktor fotografije Bojan Rakić
Montažer Bojan Filipović