Čitaj mi!

Kulturni centar

U fokusu poslednjeg izdanja Kulturnog centra u ovoj sezoni su heroine - izuzetne žene koje su u poslednja dva veka svojim delovanjem i stvaralaštvom pomerale granice, rušile stereotipe i predrasude, menjajući poziciju žena u društvu.

 

 

U sklopu programa Fondacije Novi Sad - Evropska prestonica kulture, osmišljen je kompleksan programski luk naslovljen Heroine, koji obuhvata niz atraktivnih izložbi, predstava, debata, književnih, muzičkih i festivalskih programa. Izdvojili smo nekoliko izložbenih poduhvata koji trasiraju trag emancipacije žena, pre svega, u našoj sredini.

Novi roman Jelene Lengold "Lakonogi dani" predmet je kritičke analize dr Igora Perišića.

Muzička kritičarka Zorica Kojić bavi se drugim album beogradskog benda Šajzerbiterlemon.

Biće reči o prvoj premijeri u sklopu pozorišnog programa Belea, predstavi "Drama o kraju sveta" prema tekstu i u režiji Olge Dimitrijević, kao i o izložbi međunarodno priznatog strip autora, ilustratora i karikaturiste Gradimira Smuđe, koja je pod naslovom "Nit umetnosti" predstavljena u beogradskom Muzeju primenjene umetnosti.

Rubrika Jubilej posvećena je stogodišnjici od rođenja izuzetno markantne ličnosti naše kulture, akademika Dejana Medakovića.

Gost emisije je vizuelni umetnik, prof. emeritus Čedomir Vasić.

Urednik emisije: Danijela Purešević
Autori rubrika: Jovana Janković, Jasmina Mijić, Ana Tasić, Danijela Purešević, Zorica Kojić, Igor Perišić, Ana Marija Grbić
Montažer: Miloš Ačanski
Reditelj: Raško Milatović