Čitaj mi!

Dramski ponedeljak: Zverinjak

Izuzetne srpske glumice - Nada Šargin

Poslednji četvrti naslov "Dramskog ponedeljka" u julu, koji u okviru ciklusa "Izuzetne srpske glumice - Nada Šargin" emitujemo na programu RTS 2 od 21.05 časova, je igrani film "Zverinjak", snimljen 2012. godine po scenariju Dušana Spasojevića i u režiji Marka Novakovića.

"Zverinjak" je drama koja se odigrava početkom devedesetih godina prošlog veka, u jednom srpskom selu blizu obale Drine. To je svedočanstvo o moralnom i istorijskom raspadu jedne zemlje, smešteno u sredinu izdvojenu od urbanog života i locirano u podneblje u kojem vladaju specifična pravila i odnosi među ljudima.

Srna, kćer Straina najmoćnijeg čoveka u selu, obećana je za ženu Jovanu, sinu seoskog šumara Tadije. Tadija za uzvrat Strainu omogućava da se bavi lovokrađom i bespravnom sečom seoskih šuma. Iako između Srne i Jovana postoji privlačnost oni ipak ne žele da uđu u brak iz interesa koji njihovi očevi pokušavaju da im nametnu.

Iznenada, u selo se vraća bivši šumar Petar, koji je sedam godina proveo u zatvoru zbog ubistva starijeg Strainovog sina. Petar dolazi da pronađe Anđu, ženu koju je voleo dok je živeo u selu. Petrov povratak pokreće gomilu događaja u životima glavnih junaka ove priče nagoveštavajući njen neizvestan kraj...

Uloge tumače: Nikola Ristanovski (Petar), Miodrag Krstović (Strain), Tanasije Uzunović (Tadija), Ivan Đorđević (Vidan), Marijana Pejatović (Srna), Mladen Sovilj (Jovan), Branka Šelić (Marija), Nada Šargin (Anđa), Aleksandar Đurica (Sreten) i Igor Damnjanović (Milisav)

Urednik ciklusa Marko Novaković
Scenarista Dušan Spasojević
Direktor fotografije Bojan Rakić, Sas
Montažer Petar Šumonja
Scenograf Irena Marjanov
Kostimograf Suzana Gligorijević
Kompozitor Vladimir Pejković
Dizajner Zvuka Nebojša Zorić
Urednik i Dramaturg Mirjana Lazić
Producenti Dobrivoje Ilić i Slobodan Stojičić
Reditelj Marko Novaković