Čitaj mi!

Reči

Na koji način nas reči formiraju, a na koji način ih mi tokom života realizujemo, saznajemo u narednoj emisiji "Studija znanja".

Zašto je važno od najranijeg perioda negovati jedinstvo pokreta i reči, koliko današnjoj deci u tome odmažu tableti i telefoni, ali i određene savete za roditelje, daje nam Vuk Rajović, ekspert za razvoj NTC programa učenja kroz igru. Zajedno sa psihoterapeutom Aleksandrom Đurić, prolazimo kroz značaj reči u psihoterapiji, saznajemo koliko je važno verbalizovati naša osećanja, i da li se šarm nužno vezuje samo za muško - ženske odnose, kao i kolika je uloga reči u šarmiranju. U zaključnim crtama, Aleksandra i Vuk nas podsećaju na odgovornost biranja reči jer, kako je to rekao radijski voditelj Miodrag Stošić, koji je takođe bio sa nama u studiju: "Reči su odeća za misli." Sa kovoditeljkom Ivanom Nićiforovć, Miodrag će imati i mali stand-up nastup, a na vama je samo da se zabavite.

O tome koliko je važna intonacija u izgovaranju rečenica, podsetiće nas voditeljka Maja Bojić, kroz malu vežbu koju je morala da savlada kao višegodišnji učesnik u takmičarskom recitovanju. Ali, nije važna samo intonacija - važna je i izražajnost prilikom govora. O tome kojim vežbama usavršavamo svoju izražajnost, govorimo sa trenerom komunikacijskih veština Jelenom Mikić, koja će nam otkriti i kako da u moru brendova naš brend bude prepoznatljiv.

O jednoj od najmoćnijih reči koja pokreće svet, peva Ivana Vladović u pratnji Marka Atanackovića, koji će se pesmom dotaći i onih situacija kada nam prave reči zafale.

Da li mlađe generacije kvare rečnik, ili ipak ne treba da budemo strogi prema njima, i koliko svi mi zapravo poznajemo poreklo reči u svom jeziku, saznajemo iz priloga novinara. U okviru priloga, naći će se i rokenrol rečnik, koji je svojom snagom sa ulice stigao do novinskih naslova i u njima zadržava počasno mesto i dan danas. Sa profesrkom Fakulteta političkih nauka, Aleksandrom Krstić, govorimo o ulozi medija u oblikovanju našeg rečnika i sagledavamo značaj globalnih korporacija i novih tehnologija da reči kao što su spin i prank, neverovatnom brzinom dođu do nas i postanu deo naše svakodnevice. O bindžovanju, trejleru, spojleru i slično, govori nam filmolog Ivan Velisavljević, objašnjavajući nam kako je preko filma došlo do ekspanzije upotrebe reči iz Engleskog jezika. Podsetićemo se nekih kultnih filmskih ostvarenja, i značaja koji dijalog ima u njima. Naposletku, sagledaćemo i razvoj političke korektnosti i kulture otkazivanja, kao termina koji se mogu čuti svuda oko nas.

Naravno, preko Zoom aplikacije gimnazijalci i studeti će postavljati pitanja našim gostima, a o tome šta ih je zanimalo, saznajte u petak oko 22 i 30, i u subotu u 13č.

Šta za kraj reći o rečima? Ostavljamo vama da odlučite.

Glavni i odgovorni urednik Opšteobrazovnog programa: Zoran Živković
Voditelj: Maja Bojić
Reditelj: Darko Kamarit