Čitaj mi!

Nove tehnologije

Ekipa Studija znanja u korpus svojih novina uvodi još jednu - Nove tehnologije! Ovu temu ćemo u pravilnim vremenskim razmacima imati na repertoaru emisije, i sagledavaćemo je kroz prizmu različitih oblasti nauke.

 

U prvoj emisiji koja se bavi ovom temom, razgovaramo sa molekularnim genetičarem Aleksandrom Vujinom, koji će nam pričati o tehnologiji genomske modifikacije - CRISPR, dok će nam farmaceut Ivana Drvenica objasniti šta su to femtosekundni laseri koje koristi najsavremenija mikroskopija radi oslikavanja eritrocita. Zvuči komplikovano? U petak, 13.05. oko 22 i 20 i u subotu, 14.05. u 13č, gosti Studija znanja će vas demantovati, vrlo jasnim objašnjenjima kompleksnih stvari.

Male predahe od novih tehnologija i savremenih dostignuća, pravimo uz kutlne pesme koje su obeležile prošli vek u izvedbi Sare Begović i Ljubomira Trujanovića. Ljubomir je uskočio i u cipele gosta, i sa kovoditeljkom Majom Radivojević je pričao o promenama koje je doživela violina od baroknog perioda do danas.

Veće uzimanje učešća mladih u poljoprivedi priželjkuje Vukašin Pejović, pokazujući nam digitalni aparat koji znatno olakšava vinogradarski posao. Za sve koji nemaju vremena da kuvaju, docentkinja hemijskog fakulteta Tijana Urošević donosi zanimljive informacije o Robo-kuvarima, a korisne infomracije su tu i za one koji vode računa o svojoj ishrani, jer personalizovana ishrana poprima sve veće razmere.

O Metaversu, primeni novih tehnologija u forenzičkoj antropologiji, ali i o tome kako uz nove tehnologije prekratiti vreme u prevozu, saznajemo iz priloga naših novinara.

Nove tehnologije su našle primenu i u samom studiju Studija znanja - naša publika je sa nama preko Zoom aplikacije. Oni postavljaju pitanja našim gostima, a jedno od pitanja je bilo upućeno i profesoru Draganu Novkoviću, od koga saznajemo da pojam gravitacije, o kom svi mislimo da znamo mnogo, zapravo nije konačno definisan! Kako je to moguće, otkrijte u petak!

Do tada, na Instagram profilu Studija znanja možete pogledati postove koji se bave ovom, ali i mnogim drugim temama, dok prethodne emisije možete pogledati na oficijelnom Youtube kanalu Studija znanja.

Ali, tu je još jedna novina! Od sada, predloge tema koje biste voleli da budu obrađene u emisiji Studija znanja, kao i sugestije, kritike i hvale možete slati na mejl studioznanja@rts.rs. Rastimo zajedno!

Glavni i odgovorni urednik redakcije Opšteobrazovnog programa: Zoran Živković

Voditelj: Maja Bojić

Reditelj: Darko Kamarit

Studio znanja – Nešto sasvim drugačije Studio znanja – Nešto sasvim drugačije

Autor:
RTS

Studio znanja se vratio na male ekrane! Od 8. aprila 2022, petak veče oko 22 i 30, i subotu popodne u 13 časova, možete provesti uz kvalitetnu opšteobrazovnu emisiju Studio znanja. [ detaljnije ]