Čitaj mi!

Kulturni centar

Novi broj časopisa "Kultura", izdanje Zavoda za proučavanje kulturnog razvitka, objavljeno uz podršku Ministarstva kulture i informisanja, posvećen je nacionalnim traumama.

 

Pojam kulturne traume u širu naučnu upotrebu ušao je pre dvadsetak godina, u označavanju kulturoloških refleksija tragičnih događaja iz prošlosti, koji su postali deo kolektivnog identiteta. Teorija kulturne traume je važna u celini razumevanja naše kulture i zato se njenim pitanjima bavimo u Kulturnom centru. U temi učestvuju Slađana Ilić, urednica časopisa "Kultura", Slobodan Reljić, sociolog, Vesna Trijić, književna kritičarka i pesnikinja Jelena Kovačević.

Povodom premijere predstave "Uspavanka za Aleksiju Rajčić" na sceni Narodnog pozorišta u Beogradu, gost Kulturnog centra je reditelj Jug Đorđević.

U emisiji će biti reči i o izložbi austrijskog umetnika Ervina Vurma "Jedan minut zauvek" u Muzeju savremene umetnosti, zatim o knjizi "Maša Regina" Vadima Leventalja, predstavi "Slepa mrlja" u Srpskom narodnom pozorištu, u režiji rumunskog umetnika Andreja Mažerija, muzici nove srpske grupe Koikoi, kao i o liku i delu Pjera Paola Pazolinija, povodom sto godina od njegovog rođenja.

Urednik emisije Ana Tasić
Autori rubrika Danijela Purešević, Marija Nenezić, Ana Tasić, Jovana Janković, Nikolina Srećković, Ana Marija Grbić, Isidora Radonjić
Reditelj Ivan Bukvić
Montažer Nikola Manić