Čitaj mi!

Istorija ženske lepote

Reč "lepo", potiče od latinske reči bellus, što je umanjenica od reči "dodatak", "premija" i značava dobro. Kroz istoriju, ženska lepota je kroz epohe doživljavala metamorfozu, i kao takva bila inspiracija mnogim umetnicima.

U narednoj emisiji Studija znanja tragamo za odgovorima na pitanja zašto žene toliko žele da budu lepe, šta im lepota donosi, ali i šta im odnosi, i da li je lepo zaista u "oku posmatrača", ili postoje neki univerzalni kriterijumi za ocenu lepote, kao i koje mesto u priči o lepoti zauzima autentičnost. Odgovore na ova pitanja potražili smo sa istoričarkom umetnosti Marijom Jovičić, kulturologom i medijskim stručnjakom Majom Vukadinović, dok nam je o vezi mode, stila i autentičosti govorila profesroka dizajna Nataša Petrović.

Prijatan razgovor u studiju bio je propraćen i kultnim muzičkim numerama u izvedbi Tamare i Andre Žeželja, kao i omladinom - gimnazijalcima i studentima koji su preko Zoom aplikacije postavljali pitanja gostima. Naravno, tu su i prilozi naših novinara, od kojih neke možete pogledati i na instagram stranici Studija znanja, u kojima ćete saznati nešto o lepoti na društvenim mrežama, zatim koliko se lepota razlikuje u istom trenutku u različitim delovima sveta, ali i o lepoti na filmu. O filmskim lepoticama smo i u studiju pričali sa rediteljem Predragom Jakšićem, koji nam je otkrio estetske kritrijume filmske industrije.

"Izgledam, dakle postojim", paradigmatično oslikava vreme u kom živimo. Kako se izboriti sa nesigurnostima u takvim okolnostima i istaći značaj autentičnosti, otkriće nam pisac i glumica Amra Latifić. U studiju će nam se pridružiti i šminkerka Jovana Velimirović, koja će nam na modelu pokazati razliku između dnevne i večernje šminke, uz poruku da šminka treba da se nanosi tako da istakne ono najlepše na našem licu, a ne tako da nam promeni lični opis.

Ekipa Studija znanja je došla do zaključka da je samo harmonija spoljašnjosti, autentičnosti i amosvojnosti dobitna kombinacija. Da li se slažete sa nama, otkrijte 29.04. oko 22.30č, ili 30.04. oko 13č, a na oficijelnom Youtube kanalu Studio znanja, gde takođe možete pogledati emisiju, u komentarima možete podeliti sa nama svoje zaključke.

Glavni i odgovorni urednik Redakcije opšteobrazovanog programa: Zoran Živković
Voditelj: Maja Bojić
Reditelj: Darko Kamarit

Studio znanja – Nešto sasvim drugačije Studio znanja – Nešto sasvim drugačije

Autor:
RTS

Studio znanja se vratio na male ekrane! Od 8. aprila 2022, petak veče oko 22 i 30, i subotu popodne u 13 časova, možete provesti uz kvalitetnu opšteobrazovnu emisiju Studio znanja. [ detaljnije ]