Čitaj mi!

Štednja

Ušteđeni novčić je zarađeni novčić, mudro je rekao Bendžamin Frenklin. Retko može da se naiđe na čoveka koji ne želi da ima više novca i koji nema potrebu da štedi, a oko štednje postoji mnogo dilema i nekada je teško naći pravu meru u tome. Na koji način najbolje možemo da štedimo novac, zemljine resurse, ali i da nekada poštedimo i sebe? Gde je granica između škrtice i onoga ko dobro barata novcem? Sve ćemo to lepo istražiti u "Studiju znanja".

Naš narod voli da kaže - ko hoće da štedi, neka rano počne. Kada želimo da shvatimo kako novac cirkuliše, kako da ga zaradimo i zadržimo u ličnoj kasici, najidealnije je da upitamo stručnjaka za monetarnu ekonomiju i bankarstvo - naš gost u ovonedeljnom "Studiju znanja" je profesor doktor Dejan Šoškić sa Ekonomskog fakulteta u Beogradu. A ništa ne vredi štednja novca ako ne štedimo resurse koji su nam na raspolaganju na našoj planeti. Kako to da učinimo upitaćemo Dušku Dimović, direktora Svetske organizacije za prirodu u Srbiji. Tvrdica, Kir Janja, Mletački trgovac... to su samo neka od dela u kojima nailazimo na likove čije karaktere pretežno određuje odnos prema novcu. Više o tome porazgovaraćemo sa našim sagovornikom - glumcem, režiserom i profesorom glume, Nebojšom Dugalićem.

Jedna od tema kojom ćemo se danas baviti je i kako štednja utiče na psihu čoveka, možemo li da pronađemo pravu meru i šta kada preteramo. To ćemo upitati našeg specijalnog gosta, psihijatra i psihoterapeuta doktora Olivera Vidojevića.

A sposobnost štednje je važan deo finansijske inteligencije, koja je često osnova uspeha. Ovog puta je sa nama pravi stručnjak za tu oblast, sertifikovani master trener Časlav Mančić, koga ćemo upitati najskuplje pitanje - šta je tajna privlačenja novca.

Štednja je nešto što nas prati tokom čitavog života i zato je veoma važno da decu tome učimo još od najranijeg uzrasta. Na koji način - otkriće nam kreativni i duhoviti članovi putujućeg pozorišta "Šala", Nenad Đurović i Nenad Kolarević, koji će odigrati odlomke iz predstave za decu "Čistunko, Prljavko i Čistunka Milunka".

Ovog puta članovi naše publike dolaze iz Akademije za prirodu pri Svetskoj organizaciji za prirodu i od njih ćemo iz prve ruke saznati kako da poštedimo našu planetu, jedini dom koji imamo.

Autor i urednik serijala "Studio znanja": Zoran Živković
Urednik i kovoditelj emisije: Vinka Marinović
Voditelj emisije: Ivana Milenković
Reditelj: Darko Kamarit

Studio znanja – Nešto sasvim drugačije Studio znanja – Nešto sasvim drugačije

Autor:
RTS

Studio znanja se vratio na male ekrane! Od 8. aprila 2022, petak veče oko 22 i 30, i subotu popodne u 13 časova, možete provesti uz kvalitetnu opšteobrazovnu emisiju Studio znanja. [ detaljnije ]