Čitaj mi!

Pravo na sutra - Krađa imovine

Imovina više od 230.000 raseljenih Srba na Kosovu i Metohiji godinama je na meti kriminalnih albanskih grupa koje uz lažne podatke preprodaju i prisvajaju njihove kuće, stanove i zemlju. U tom bezakonju učestvuju i advokati, notari ali i službenici opština koji nezakonito menjaju podatke u katastru.

Iz tog razloga u severnom, srpskom delu Kosovske Mitrovice, nedavno je otvoren sajt imovinakosovo.org  kako bi se pomoglo svima koji na Kosovu i u Metohiji imaju problem da ostvare pravo na imovinu. Oštećeni vlasnici dobiće pravni savet i kontakt sa nadležnim kosovskim institucijama.

Uzurpirane su čitave stambene zgrade, u kojima su živeli Srbi. Precizna baza podataka još nije urađena ali su procene da je raznim prevarama na Kosovu i Metohiji oduzeto čak milion zemljišnih parcela čiji su vlasnici Srbi.

Koliko su vlasnici u bezizlaznom položaju pokazuje i primer Milisava Živaljevića iz Peći, čije su dve kuće i 12 hektara zemlje prodali, a da on to nije ni znao. Do svoje imovine ne može ni Miroslav Stojanović iz Đakovice. U tom gradu ogroman je otpor prema građanima srpske nacionalnosti koji žele da se vrate, ali zato njihovu imovinu koriste besplatno.

Problem imovine na Kosovu i Metohiji je veoma složen, on ne obuhvata samo pitanje imovine u privatnom vlasništvu, kažu pravnici. 

Probleme trpi i Srpska pravoslavna crkva koja mora neprestano da se bori kako bi sačuvala postojeću imovinu.

Jedan od velikih problema sa kojim se suočava SPC više od decnije jeste odbijanje prištinskih vlasti da donesu zakon o restituciji. To nije ispunjeno zbog toga što bi SPC odjednom postala vlasnik ogromnog dela Kosova i Metohije, tvrde pravnici. Samo je od manastira Visoki Dečani na Vidovdan 1946. godine oduzeto oko 850 hektara.

Albanska vlast ujedno sprovodi plan za, kako je zovu, deenklavizaciju srpskih sredina. Cilj je, naravno, njihovo dalje razbijanje. To potvrđuje da se ništa ne događa slučajno.

Iz bezbednosnih razloga mnogi vlasnici ne mogu ni da dođu u mesta u kojima im je ostala imovina. Ostaje otvoreno pitanje da li će ikada ovolika nepravda moći da se ispravi i vrati sve ono što je oteto srpskom stanovništvu.

Autor emisije: Svetlana Vukmirović

Snimatelj: Goran Koprivica
Tonski snimatelj: Miroslav Radišić
Rasveta i vozač: Dalibor Milutinović
Montaža: Milan Krsteski