Čitaj mi!

Vladan Radovanović - A galaksija okolo sija

Laureat ugledne "Politikine" nagrade za najbolju izložbu u 2021, koja se dodeljuje 79. put, je višemedijski umetnik Vladan Radovanović.

Nagrađen je za izložbu "A galaksija okolo sija" koja je krajem leta 2021. godine priređena u Hali 4 Beogradskog sajma. Oktobarsko izdanje Art zone, koje povodom ovog priznanja repriziramo, bilo je posvećeno ovoj izložbi i stvaralaštvu ovog vanserijskog stvaraoca.

Stvaralaštvo Vladana Radovanovića predstavlja sasvim izdvojeno, krupno poglavlje naše istorije umetnosti. I ne samo naše. Već bezmalo sedam decenija, dosledan u svojim višemedijskim istraživanjima, on je često iskoračivao i po nekoliko stopa ispred vremena.
Krunu svog delovanja u domenu sintezijske umetnosti, koju razvija od 1957. godine, Vladan Radovanović ostvario je minulog leta. Svoje najmonumentalnije i najkompleksnije delo, interaktivnu instalaciju "A galaksija okolo sija", kao proizvod desetogodišnjeg rada, on je predstavio u hali Beogradskog sajma.

Radovanović svoju kopleksnu, autohtonu poetiku počinje da izgrađuje početkom 50-ih godina 20. veka. Stvarajući na području muzike, slikarstva, književnosti, novih medija i višemedijske sinteze, ostvario je brojne neoavangardne inovacije. Centralno mesto u njegovom stvaralaštvu zauzima sintezijska umetnost, i u okviru nje vokovizuel.

Vladan Radovanović je izlagao i nastupao širom sveta. Dobitnik je brojnih domaćih i međunarodnih nagrada za muziku, vizuelnu i višemedijsku umetnost, za literaturu i doprinos razvoju kulture. Počasni je doktor muzike Univerziteta u Kolumbusu, i počasni doktor višemedijske umetnosti Univerziteta umetnosti u Beogradu.

Težište emisije Art zona je na najnovijem Radovanovićevom ostvarenju "A galaksija okolo sija", uz podsećanje na prethodna ostvarenja. Njegovo stvaralaštvo tumače prof. emeritus Čedomir Vasić, vizuelni umetnik, prof. dr Nikola Šuica, istoričar umetnosti, i prof. dr Biljana Leković, muzikolog.

Urednik i scenarista: Danijela Purešević
Režija: Marko Šotra

Art zona Art zona

Autor:
RTS

Serijal mesečnih emisija ART ZONA koncipiran je kao niz monotematskih emisija posvećenih pojedinim ličnostima (umetnici, umetničke grupe, kritičari, kustosi, galeristi, itd), aktuelnim manifestacijama, problemima i fenomenima savremene domaće i svetske likovne scene. [ detaljnije ]