Čitaj mi!

Merilo stvari

Šta je za je za čoveka merilo stvari? Da li je čovek mera stvari? Ili možda priroda? Gde je zlatna sredina u koju se svako od nas ušuškava, otkrivamo u ovonedeljnom Studiju znanja.

Šta je čoveku reper? On sam sebi, drugi, društvo? Šta je psihološka i sociološka mera stvari? Da li u veri možemo naći merilo i meru svoga života? Otkriće nam naši dragi gosti - sociolog kutlure profesor dr Ratko Božović, psihijatar i psihoterapeut dr Anđelka Kolarević i đakon Nenad Ilić.

Tragajući za odgovorom na to pitanje, filozofi prvo polaze od toga da razreše misteriju - ko meri i čime meri, dakle kako najpre možemo da odredimo čoveka na tom putu potrage za merilom i orijentacijom u životu. Teška pitanja postavićemo našoj gošći, filozofu profesor dr Tatjani Milivojević sa Filozofskog fakulteta u Beogradu.

Da li je možda priroda merilo stvari? Kako se čovek određuje prema prirodi i svemiru i da li tu postoje neke zakonitosti koje zemlju stavljaju u određeni položaj prema kosmosu? Odgovore na ta pitanja daće nam dr Marko Vojnović iz Instituta za fiziku.

Kada tragamo za reperima u životu, saznamo da postoji uvek nekoliko stvari. Tako smo i došli do akorda, u kome su potrebna makar tri tona da bi se postigla harmonija. Više o muzičkom traganju za merom reći će nam trombonista, kompozitor, aranžer i dirigent Big benda RTS-a, Ivan Ilić.

Imamo i gošću iznenađenja. Najavićemo je kroz ključne reči - literatura, scena, pozorište, gluma, literatura, a tokom emisije ćemo razrešiti taj rebus.

Možemo li se od ovog pitanja odmoriti u modi? Možda, ali tada iskrsavaju nova pitanja - da li se prilagoditi modnim trendovima ili modnom ukusu? Da li svet mode diktira pravila i možda čoveku nameće društvena merila po kojima će da živi?

Urednik serijala "Studio znanja": Zoran Živković
Urednik i voditelj emisije: Vinka Marinović Kovačević

Kovoditelj: Ivana Milenković
Reditelj: Darko Kamarit

Studio znanja – Nešto sasvim drugačije Studio znanja – Nešto sasvim drugačije

Autor:
RTS

Studio znanja se vratio na male ekrane! Od 8. aprila 2022, petak veče oko 22 i 30, i subotu popodne u 13 časova, možete provesti uz kvalitetnu opšteobrazovnu emisiju Studio znanja. [ detaljnije ]