Čitaj mi!

Mira Adanja Polak: Ekskluzivno

Lepo je videti

Važno je podržati umetnika i kada je na početku. Mecene su danas ređe ali ih ima. To je uradio Đorđo Markeđani kada je kao direktor osiguravajuće kuće ddor odlazio u ateljee slikara hrabrio ih i pomagao u samom startu njihovih karijera i ostajao u kontaktu sa njima.

Ređe se u velikim biznisima pojavljuju ljudi koji prepoznaju umetnost i ohrabruju talente. Ta pomoć umetniku mnogo znači jer mu daje vetar u leđa.

Mnogi biznismeni u svetu danas i ulažu u umetnost kao neku vrstu investicije u nadi da će neki umetnik kome su pomogli na početku napraviti veliki uspeh, i da će njihova dela vredeti vremenom mnogo više.

Ređi su oni koji to rade sa manje računice želeći da ostave neki trag na ovim prostorima trudeći se da sve slikare objedine u jednu publikaciju i da tako sebe i svoju kompaniju prikažu na poseban način.

Posetili smo izložbu odabranih koji su svoje radove izložili u Galeriji Matice srpske gde je Tijana Palkovljević-Bugarski upravnica Galerije Matice srpske u Novom Sadu podržala ovaj projekat ohrabrila i druge da se povedu ovim primerom.

Videli smo i skoru donaciju porodice Brašovan koja je poklonila Matici srpskoj porodičnu dragocenost.