Čitaj mi!

Dobro je, dobro je znati... o polnim hormonima

Virus Sars 2 Kovid 19 je svima promenio život, postao prioritet u nauci i još uvek nije pobeđen. S obzirom da bez hormona nema života, dobro je znati kakva je uloga ovih supstanci u ovoj dramatičnoj priči.

Možda sa previše smelim pitanjem, da li možemo dobrim hormonskim statusom da se branimo od kovida i sačuvamo zdravlje čekamo gošću u studiju, endokrinologa, prof. dr Svetlanu Vujović. Poseban povod za ovu emisiju je i otvaranje Nacionalnog centra za infertilitet i endokrinologiju pola u Kliničkom centru Srbije.

Svetlana Vujović je doktor medicinskih nauka, profesor na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Beogradu, načelnik na Klinici za endokrinologiju Kliničkog centra Srbije, jedan je od svega 10 članova svetskog borda za ginekološku endokrinologiju koji odlučuju o medicinskim protokolima za ceo svet, osnivač i predsednik srpskog multidisciplinarnog društva za menopauzu. Autor je više od 30 knjiga i objavila je preko 500 naučnih radova u prestižnim naučnim časopisima ali, kako sama kaže, ona je pre svega vizionar i osoba koja ide ispred vremena u kome živimo. To dokazuje i zalaganje za formiranje Nacionalnog centra infertilitet i endokrinologiju pola ali i više od 1000 parova kojima je omogućila da postanu roditelji uprkos uveravanjima drugih lekara da to u njihovom slučaju nije moguće.

Omogućila je i brojnim ženama da u zrelim godinama žive punim kapacitetima jer nisu izgubile snagu, vitalnost i zdravlje usled nedostatka hormona u menopauzi. Dr Svetlana Vujović je endokronilog bez čijih preciznih doziranja hormonima "osobe zarobljene u pogrešnom telu", ni uz vrhunske hirurše intervencije, ne bi mogle da žive u saglasnosti sa sobom. O svemu tome govoriće se u ovoj polusatnoj emisiji serijala Dobro je, dobro je znati.... o polnim hormonima.

Urednik i voditelj je Marijana Vuk Mrđa, reditelj Dragica Gačić