Čitaj mi!

Mimikrija

Da li znate da u svrhu preživljavanja indomalezijski oktopod spada u majstore kamuflaže? Zato što prema potrebi okruženja menja oblik i ponašanje pa kao "kameleon mora" može da "odglumi" da je riba, zmija ali i morska trava. Tema "Studija znanja" je mimikrija.

Kameleon je u prirodi sinonim za mimikriju, a umešan je u tome da se stopi sa okolinom. Naučnici otkrivaju da je tajna u tankom sloju nanokristala, čije razmake kameleoni mogu da kontrolišu u zavisnosti od trenutnog okruženja i promene čitav spektar boja.

Prirodni majstori mimikrije su i insekti, leptiri, sove, sipe. Ali, verovali ili ne - i ljudi. To objašnjava fenomen socijalne mimikrije, koji podrazumeva da i ljudi mogu menjati svoja ponašanja kao model opstanka u društvu. One najbolje u tome nazivamo društvenim kameleonima, ljudima koji su skloni da imitiraju druge - od načina ponašanja, držanja tela, gestikulacije, izraza lica ili načina govora.

Našu današnju temu zato ćemo razmotriti iz mnogih uglova - biolgije, sociologije, psihologije, ali i umetnosti. Zato su naši gosti sociolog profesor dr Pavle Milenković sa Filozofskog fakulteta u Novom Sadu; psiholog i psihoterapeut profesor dr Dušan Stojnov sa Filozofskog fakulteta u Beogradu; i dr Milan Paunović, direktor Prirodnjačkog muzeja u Beogradu.

Primere vrsta odličnih u tome ove nedelje ćete videti u našem studiju i to kroz eksponate Prirodnjačkog muzeja u Beogradu. A kako su se to neke vrste "evolutivno opametile" saznaćemo od profesora doktora Srećka Ćurčića sa Biološkog fakulteta.

O mimikriji u umetnosti, govoriće nam etnolog, reditelj i pisac Mladen Milosavljević. Prenošenje stvarnosti na platno karakteristično je za slikare, a gde je tu mesto mimikriji reći će nam slavni slikar Radovan Mića Trnavac.

Inspirisani temom, naše muzičke goste zamolićemo da "preruše" pojedine numere. Narodne i pop pesme u duhu klasike predstaviće nam gudački kvartet "Habanera".

U studiju ćemo tokom emisije imati kostimsku transformaciju, ugostiti poznatog glumca Uroša Jovčića i otkriti tajne pantomime sa glumcem Markom Stojanovićem. Gledajte "Studio znanja"!

Autor i urednik serijala "Studio znanja": Zoran Živković

Urednik i voditelj emisije: Vinka Marinović

Kovoditelj: Ivana Milenković

Reditelj: Darko Kamarit