Čitaj mi!

Do, re, mi

Domaćini serijala Do, re, mi su animirani likovi, notica Noca i dirigentska palica - Feliks, koji vas uvode u svet muzike i muzičkih instrumenata.

Saznajte kako zvuči koji instrument, kako je nastao, od čega se pravi i kojoj grupi instrumenata pripada. Kakve vrste orkestara postoje, zašto je harmonika duvački instrument. Kako je moguće da je saksofon drveni duvački instrument a pravi se od metala.

Gledaoci će u serijalu imati prilike da čuju mini koncerte učenika srednje muzičke škole Kosta Manojlović, studenata FMU kao i izvođenja Big bend orkestra RTS, Vasil Hadžimanov benda, benda Vladimira Konstatinovića i još mnogo zanimljivih izvođenja.

U emisiji učestvuju deca, polaznici škole glume ART BEAT Nermina Ahmetovića i deca iz PPU Pegaz.

Scenario i koncept emisije - Višnja Bradonjić, ilustrator je Dejan Mandić, glavni animator Ilija Zipevski, dizajn zvuka Goran Stifanić, direktor fotografije - Slobodan Popović, montaža Dragan Uzelac, reditelj Nermin Ahmetović. Produkcija ART BEAT.

Glasove dali: Noca - Mila Manojlović, Feliks - Nermin Ahmnetović.

3. epizaoda - Udarni žičani instrumenti

U ovoj epizodi saznaćete kako se na klaviru proizvodi ton, koje vrste klavira postoje i kako se klavir pravi.

Noca i Feliks su se pobrinuli da nauče decu šta je i kako izgleda cimbalo, zatim hebrat, da je čembalo preteča klavira, a da su Betoven, Mocart i Hajdn najviše koristili klavir za komponovanje.

Deca će saznati da je prvi klavir u Srbiju stigao zahvaljujući Juliji Obrenović. Nakon toga ćemo čuti Etidu u D-molu Sergeja Rahmanjinova u izvođenju Marka Stevića, učenika srednje škole Kosta Manojlović.