Čitaj mi!

Metamorfoze: Dušan Kovačević

Pozorište je drugi dom akademika Dušana Kovačevića. On veruje da to nije samo zgrada već kuća u kojoj žive ljudi zaljubljeni u pozorišne iluzije, da "pozorište ima poseban miris koji na decentan način zavodi gledaoca, prevodeći ga iz realnog sveta u svet iluzija".

Da je samo napisao drame Maratonci trče počasni krug, Radovan Treći, Balkanski špijun i scenario za film Ko to tamo peva bilo bi dovoljno za veliku karijeru, ali Dušan Kovačević je napisao i Profesionaca, Klaustrofobičnu komediju, Urnebesnu tragediju, Lari Tomson tragedija jedne mladosti, Hipnozu jedne ljubavi, scenario za film Andergraund, režirao je predstave i filmove, pisao romane i poeziju. Svoju biografiju svake godine dopuni nekim novim delom.

Statistika kaže da je samo u beogradskim profesionalnim pozorištima odigrano više od 3.000 predstava po njegovim dramama koje je gledalo preko 2 miliona gledalaca. Napisao je 21 dramsko delo i 15 filmskih i televizijskih scenarija. Njegove drame izvedene su u preko 150 inostranih pozorišta, i prevdene na 25 jezika.

Izvodi iz biografije: osnovnu školu završio je u Šapcu, gimnaziju u Novom Sadu, dramaturgiju na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu. Radio je kao dramaturg u TV Beograd, bio docent na Fakultetu dramskih umetnosti, a od 1998. je direktor "Zvezdara teatra", redovni član SANU je od 2009. godine. Bio je naš ambasador u Portugallu. Za svoj rad dobio je sva značajna priznanja i nagrade, neke i po nekoliko puta.

Često ponavlja da je u uradio više nego što je očekivao i manje nego što je mogao.

autor i urednik Olivera Milošević
snimatelji Sima Dimitrić, Dalibor Vučković
montažer Goran Mijić
muzički urednik Vladana Marković
reditelj Milica Mitrović