Čitaj mi!

Beogradsko blago: Jelisaveta Načić

Savremeno doba svojim nekontrolisanim ubrzanjem i hiperinflacijom nekvaliteta sve češće priziva na vraćanje u prošlost. Tu nas čekaju danas umnogome zaboravljene temeljne vrednosti i izuzetni ljudi koji su ostavljali moćne tragove u vremenu i prostoru.

Serijal "Beogradsko blago" u novom izdanju podseća na jednu od tih ličnosti - Jelisavetu Načić. Samosvojna i autentična, novac za miraz potrošila je na obrazovanje u vreme kada je sedam procenata ženskog stanovništva u Srbiji bilo elementarno pismeno. Jedna je od prvih žena koje su na samom početku 20. veka studirale u Srbiji. Bila je i prva koja se zaposlila u beogradskoj opštini i time otvorila put zapošljavanju žena u javnom sektoru. Obeležila je graditeljstvo Beograda - mnogo je radila, stvarala i u mnogo čemu bila inovativna. Preživela je i logor u kome se udala za Albanca i tamo rodila ćerku.

Trajno sećanje na Jelisavetu Načić, prvu ženu arhitektu u Srbiji, i najpoznatiji deo njenog graditeljskog nasleđa predstavljaju osnovna škola "Kralj Petar Prvi", Male barokne stepenice na Kalemegdanu, prve namenski zidane stambene zgrade na Balkanu koje se nalaze na Dorćolu i urbanističko rešenje Terazija.

O životu i stvaralaštvu ove izuzetne ličnosti za "Beogradsko blago" govore Dejan Ristić, istoričar, Bojana Ibrajter Gazibara, istoričarka umetnosti iz Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda i prof. dr Eva Vaništa Lazarević, profesorka na Arhitektonskom fakultetu u Beogradu.

Urednik i scenarista emisije - Nevena Milić.

Reditelj - Maša Vujošević.