Čitaj mi!

Pristupačan program: Porodični krugovi - Vršnjačko nasilje (SZJ)

Vršnjačko nasilje u školama postalo je masovna pojava. Istraživanja govore da je 2/3 dece doživelo neki oblik nasilja od svojih drugova.

Nasilje ne mora biti samo fizičko, guranje, tuča nego i izbacivanje iz grupe, davanje uvredljivih nadimaka i tzv "prozivanje". Mnoga deca trpe nasilje i pate, a da to nikome ne prijavljuju. U Ministarstvu prosvete kažu da je istraživanje koje je sprovedeno u školama 27% dece izjavilo da u školi ima onih kojih se plaše da će ih povrediti i maltretirati. Dečaci su skloni fizičkom, a devojčice socijalnom nasilju.

U velikom porastu je i digitalno nasilje među đacima.

Posetili smo školu Filip Filipović u Beogradu gde se sprovodi program „Škola bez nasilja", gde su nam direktor, nastavnici i učenici govorili kako sprovode ovaj program i koje rezultate postiže.

Sagovornici u emisiji navode da su uzroci nasilja bazirani u disfunkcionalnim porodicama, lošem TV programu koji prikazuje previše nasilja i loš sistem vrednosti koji je uspostavljen u društvu, kao i loš primer odraslih koji se takođe često nasilno ponašaju.

U emisiji govore: koordinator jedinice za prevenciju nasilja u Ministarstvu prosvete Biljana Lajović, direktor škole Filip Filipović Dušan Kićović, koordinator programa za mlade UNICEF-a Jelena Zajeganović Jakovljević kao i nastavnici i učenici škole Filip Filipović.

Autor emisije: Jelena Radovanov Živanović
Reditelj: Ramadan Demirović
Obrada: redakcija Aktuelnosti