Čitaj mi!

Pravo na sutra: Razija i Ana

Albanka Razija Metaj iz Kuksa (Albanija) i Ana Balog iz okoline Pančeva, srpske snaje na Kosovu i Metohiji, pronašle su porodičnu sreću u okolini Novog Brda. Žive u susedstvu, u Zebincu, u skromnim uslovima. Od stoke koju drže imaju mleko i proizvode sir a u plastenicima gaje papriku, paradajz i drugo povrće.

Na brak Albanke iz Albanije i Srbina sa Kosova i Metohije, u tom selu, mnogi gledaju s podozrenjem ili čuđenjem. Međutim, ovo dvoje ljudi pokazalo je da su za njih lična sreća i ljubav iznad svake politike. Pojedini Albanci, kojima njihov brak smeta, koriste svaku priliku da Raziji prebace što živi sa Srbinom. Zbog toga su zabrinuti za svoju decu - Marinu i Mihajla. Razijina porodica iz Albanije nije imala ništa protiv njenog izbora da se uda za Sinišu Jovića, ali Albanci sa Kosova i Metohije to ne mogu da prihvate. Zbog toga je sa starijim komšijom Albancem završila na sudu.

Pored tih neprijatnosti, Razija i Siniša svake noći naizmenično stražare u štali i kažu da je to jedini način da sačuvaju farmu krava od koje žive.

Kako bi ekonomski ojačali i podržali porodicu Jović, predstavnici Humanitarne organizacije Kosovsko Pomoravlje iz Parteša prikupili su sredstva i obezbedili građevinski materijal za izgradnju prostorije za proizvodnju sira. Mali proizvođači poput njih svoje proizvode mogu da plasiraju preko internet prodavnice „Kupuj sa Kosmeta", kažu Nikola Vasić i Stefan Mirković.

Prostrane livade i brežuljci krase sela kod Novog Brda. U Zebincu, u nekoliko mahala, prostiru se imanja pedesetak srpskih domaćinstava. Na jednom od njih porodica Kostić podiže petoro dece.

Zabrinuti su što se zemlja prodaje u bescenje u tom i drugim selima širom Novog Brda. Žale što Albanci lako dolaze do srpskih livada i šuma.

Ana Balog i Žiko Kostić održavaju imanje, čuvaju stoku i bore se za život. Ana kaže da je prešla u pravoslavlje i da je zavolela Kosovo i Metohiju, uprkos teškoćama koje ih prate.
Neprekidno rade jer za decu, kažu, moraju da stvore makar elementarne uslove za život.

Autor emisije Svetlana Vukmirović

Snimatelj: Goran Koprivica
Tonski snimatelj: Mijodrag Mitrović
Montaža: Goran Tomić