Čitaj mi!

Mira Adanja Polak: Ekskluzivno

U potrazi za Pikasom

Postoje stručnjaci u policiji koji se bave posebnom vrstom kriminala - ilegalna trgovina umetničkim predmetima. Oni su se godinama bavili i našim tržištem koje je imalo vezu sa tržištima u svetu.

Ranijih godina stručnjaci su dolazili na naše prostore bez prava da i ako otkriju kriminalca zakucaju na njegova vrata.

Neki su i sarađivali sa našom policijom. Do skora o ovoj vrsti kriminala bilo je samo sporadičnih napisa i to kada se pojavljivao neki posebno interesantan slučaj. Danas češće čujemo za neki slučaj.

Ričarda Elisa sam upoznala kada je na naše prostore stigao tražeći dragoceno umeničko delo za koje je tvrdio da se nalazi kod nas jer je ukradeno u jednom muzeju u Švajcarskoj. Bila je to slika Pikasa.

Nekoliko veoma značajnih umetničkih slika koje su ukradene u svetu pronađene su na našim prostorima. Traganje za njima nikada nije ni prestajalo. Mnoge slike se još uvek traže.

Tim poslom bave se posebno obučeni detektivi - policajci specijalnih znanja iz istorije umetnosti. Govorili su mi i da su falsifikati danas dovedeni do savršenstva tako da postoje specijalne laboratorije koje najsavremenijim metodama i tehnologijama dokazuju da je slika orginal ili da se radi o falisifikatu.

Ričard Elis nekada vezan za Britanski Skotland Jard, je nezavisni stručnjak i policajac. On otkriva kriminalce koji po narudžibini onih koji znaju potencijalnog kupca kradu umetničke slike velike vrednosti.

Ričard Elis mi je govorio o svom poslu i pokazao mi je jednu od najkompetentnijih laboratorija u svetu koja se nalazi u skrovitom i zabačenom delu Londona skoro bez adrese kako ne bi privukla pažnju. Ovoj laboratoriji obraćaju se muzeji širom sveta za finalnu ekspertizu.

Ričard Elis je dolazio nekoliko puta u Srbiju gde je sa našom policijom sarađivao na otkrivanju lopova koji su ukrali dve Pikasove slike iz jednog muzeja u Švajcarskoj.

Ovu emisiju emitujemo danas jer je ovaj problem trgovine slikama kao i dokazivanje falsifikata, kao i krađe iz muzeja sve prisutniji. Retko je kazivanje stručnjaka iz ove oblasti.