Čitaj mi!

Omaž Isidori Žebeljan

Ansambl "Žebeljan" izvodi koncertni omaž istaknutoj srpskoj kompozitorki i akademiku Isidori Žebeljan, koja je preminula u septembru 2020. godine.

Pored premijernog izvođenja kompozicije Isidore Žebeljan Bačka melanholija i kompozicije Pesma za Isidoru koju je Isidori posvetila kompozitorka Kaliope Cupaki, Ansambl Žebeljan sa gostima je u koncertni program uvrstio i prvo izvođenje muzičkih dela Gajdaški vitraž i Ruski vergl, kao i dela primenjene muzike koju je Isidora Žebeljan komponovala za predstave Leda, Galeb i Suze su O.K.

Dok se na sceni smenjuju muzičari sa kojima je kompozitorka za života neretko i sama nastupala, glumica Anica Dobra čita Isidorine tekstove iz neobjavljenih rukopisa, koji predstavljaju vredan zapis ličnih razmišljanja o muzici, životu i iskrama inspiracije koje su je podsticale na stvaranje muzike.

Isidora Žebeljan (1967-2020) diplomirala je i magistrirala kompoziciju na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu u klasi Vlastimira Trajkovića, a od 2002. godine bila je profesorka kompozicije na istom fakultetu, i to kao prva žena profesor kompozicije u Srbiji.

Za života je bila nagrađivana u zemlji i u inostranstvu, a kao najznačajnija ističe se Mokranjčeva nagrada (2004). Nakon što je bila izabrana za člana Srpske akademije nauka i umetnosti (2006), postala je i član Svetske akademije umetnosti i nauka (2012). Ubraja se u najistaknutije srpske savreme kompozitore muzike za pozorište i film.

Muziku Isidore Žebeljan izvode najznačajniji ansambli današnjice, kao što su Oktet Berlinske filharmonije, Bi-Bi-Sijev simfonijski orkestar, Geteborški simfonijski orkestar, Academy of St. Martin in the Fields, Bečki simfoničari, Brodski kvartet i mnogi drugi. Njene kompozicije se redovno izvode po čitavoj Evropi, Izraelu, Dalekom istoku, Americi, Africi i Australiji. Autorski kompakt diskovi njene muzike objavljeni su u Nemačkoj i Velikoj Britaniji.

Urednik: Tijana Lukić
Reditelj: Katarina Rogić