Čitaj mi!

Trag: Na putu prijateljstva - među svojima

Da se međusobno bolje upoznamo, da produbimo privredne, turističke, sportske, kulturne veze da sklopimo nova prijateljstva, da obiđemo svetinje koje predstavljaju našu duhovnu vertikalu, jednostavno da shvatimo da smo jedan rod sa zajedničkim dubokim tragom u vremenu prošlom, sadašnjem i budućem.

Ovo je bio cilj karavana prijateljstva koji je sa juga Srbije pošao u susret braći u Republici Srpskoj i Crnoj Gori. Put karavana prijateljstva krenuo je iz Leskovca preko Malog Zvornika gde smo na prvoj stanici obišli podzemni grad. Bili smo prva grupa kojoj je dozvoljeno da obiđe ovu jedinstvenu građevinu. Izgrađena je sredinom tridesetih godina prošlog veka po naređenju kralja Aleksandra.

Preko Sokolca, Rogatice, Gackog Polja put do Trebinja nije bio lak. U centru Hercegovine bratski nas je dočekalo rukovodstvo opštine, a posebno je našim dolaskom bio zadovoljan Srbije naš konzul u Trebinju.

Ništa manje pozitivne energije nismo osetili ni u Herceg Novom a za sve učesnika karavana prijateljstva posebno okrepljujuće bile su posete manastirima Tvrdoš i Ostrog. Tu čovek jednostavno ostaje bez reči i shvati pun smisao srpske duhovne vertikale. Jednostavno još jedan karavan za nezaborav koji je ostavio još jedan dubok trag prijateljstva i ljubavi da se zna i ne zaboravi da smo jedan rod.

Autor emisije: Srđan Conić
Urednik: Ljubisav Aleksić
Snimatelj i montažer: Zoran Pejić