Čitaj mi!

TV feljton: Gračanica znamenje večnosti

Povodom jubileja sedam vekova postojanja manastira Gračanice i sedam vekova od upokojenja njegovog ktitora, kralja Milutina, Redakcija za kulturu i umetnost premijerno prikazuje dokumentarnu emisiju "Gračanica, znamenje večnosti".

Stefan Uroš II Milutin Nemanjić bio je praunuk velikog župana Stefana Nemanje, unuk Stefana Prvovenčanog i sin Stefana Uroša I i Jelene Anžujske. Srbijom je vladao punih 40 godina, a istorija ga pamti kao neprikosnovenog vladara koji osvaja teritorije i proširuje granice srpskih zemalja, povlači smele političke poteze i uvodi jednu novu epohu u razvoju srednjovekovne srpske države na Kosovu.

Pod njegovom vlašću središte države je pomereno iz oblasti oko Rasa na Kosovo, a Srbija je postala jedna od najvećih sila na Balkanu. Kralj Milutin je jedan od najvećih i najkontroverznijih srpskih vladara, čiji život su obeležili brojni brakovi i velika graditeljska dela. Od 40 njegovih zadužbina koje je izgradio ili obnovio na Kosovu i Metohiji, u Konstantinopolju, Jerusalimu, Svetoj zemlji, na teritoriji današnje Grčke i Makedonije, posebno mesto ima manastir Gračanica, biser vizantijske arhitekture i jedan od najlepših naših srednjovekovnih manastira.

U emisiji o manastiru Gračanici i kralju Milutinu Nemanjiću govore: episkop Raško-prizrenski i Kosovsko-metohijski G. Teodosije, istoričari dr Radivoj Radić, dr Siniša Mišić, Jovan J. Aleksić i Aleksandar Gudžić, istoričari umetnosti dr Danica Popović i Aleksandra Davidov Temerinski, slikar-konzervator Mr Miroslav Stanojlović, konzervator i kustos manastira Boban Todorović, književnik i novinar mr Živojin Rakočević, istoričar književnosti dr Marija Jeftimijević Mihajlović, pesnik Ratko Popović, arheograf dr Vladan Trijić, slikarka Maja Todić i osnivač Viteškog udruženja "Red zmaja" iz Gračanice, Boban Petrović.

Odabrane pesme i prozne tekstove u emisiji govori dramski umetnik Branislav Platiša, muzičku numeru "Vera naša, pravoslavna" izvodi Tamara Kapetanović, članica Ansambla "Venac" iz Gračanice. Stručni konsultant emisije je prof. dr Radivoj Radić.

Autor emisije: Svetlana Ilić
Direktor fotografije: Aleksandar Beatović
Montažer: Bojan Filipović